NYT: İsrail Hamas'ın saldırı planını bir yıl önce ele geçirdi

NYT: İsrail Hamas'ın saldırı planını bir yıl önce ele geçirdi

New York Times'ın Perşembe günü yayınladığı bir haberde İsrailli yetkililerin "Eriha Duvarı" adını verdikleri 40 sayfalık bir belgeyi ele geçirdikleri belirtildi.

The New York Times'ın yeni haberine göre İsrailli yetkililer Hamas'ın 7 Ekim saldırısı için hazırladığı savaş planını bir yıldan fazla bir süre önce ele geçirdi ancak çok iddialı olduğu gerekçesiyle plana itibar etmedi.

Perşembe günü yayınlanan haberde İsrailli yetkililerin "Eriha Duvarı" adını verdikleri 40 sayfalık bir belgeyi ele geçirdikleri belirtildi.

The New York Times tarafından ele geçirilen belge, Filistinli silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilecek saldırı planını en ince ayrıntılarına kadar özetliyor.

Planda saldırı için bir tarih belirtilmiyor, ancak "İsrail askeri güçlerinin yeri ve büyüklüğü, iletişim merkezleri ve diğer hassas bilgilerle ilgili ayrıntılar" yer alıyordu.

Planda İsrail askerlerinin dikkatini dağıtmak için roket saldırıları, güvenlik önlemlerini devre dışı bırakmak için insansız hava araçları ve bölgedeki İsrail askeri üssünün ele geçirilmesi ayrıntılı olarak yer alıyor.

Hamas gerçekten de 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki yerleşim birimlerine düzenlediği ve İsrail'in açıkladığı rakamlara göre 1.200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 240 kişinin esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürülmesine neden olan sürpriz saldırıda bölgedeki askeri üssün bazı bölümlerini ele geçirmişti.

"Hayal ürünü"

The New York Times'a göre İsrail'in 8200 numaralı birimindeki bir istihbarat analisti Temmuz ayında Hamas'ın Eriha Duvarı'nda özetlenen planlara benzer bir günlük eğitim tatbikatı gerçekleştirdiği konusunda uyarıda bulundu.

Analist, tatbikatın bir İsrail uçağını düşürme, bir kibbutz ve askeri eğitim üssünü ele geçirme ve tüm askeri öğrencileri öldürmeyi içerdiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'den gelen tehditleri kontrol altına almaktan sorumlu biriminden bir askeri yetkilinin analizi övdüğü ancak bunu "tamamen hayal ürünü" bir senaryo olarak nitelendirdiği bildirildi.

Rapora göre, uyarılar ciddiye alınsaydı ve İsrail'in güneyine önemli askeri takviyeler yapılsaydı, İsrail Hamas'ın saldırısını hafifletebilir ya da önleyebilirdi.

Eriha Duvarı belgesi İsrailli üst düzey askeri ve istihbarat yetkilileri arasında geniş çapta yayıldı ancak "Hamas'ın kapasitesinin ötesinde olduğu" düşünüldü.

New York Times, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun belgeyi görüp görmediğinin tespit edilemediğini yazdı.

Yaklaşık iki ay önce başlayan savaştan bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 15.000'den fazla Filistinli İsrail bombardımanında hayatını kaybetti.

Cuma günü Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes sona ermiş ve İsrail yeniden Gazze Şeridi'ne yönelik hedef gözetmeyen saldırılarına başlamıştı.

Çatışmaların bir hafta boyunca durduğu asteşkes döneminde, Gazze'de tutulan 105 esire karşılık 240 Filistinli İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum