Obama'dan Suriye'deki gruplara silah tedarik etme izni

Obama'dan Suriye'deki gruplara silah tedarik etme izni

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de ABD ile 'müttefik olan güçlere' yapılan askeri yardım ile ilişkin kısıtlamaları kaldırdı.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına gönderdiği genelgeyle, Suriye’deki 'devlet dışı aktörlere' askeri yardıma yönelik kısıtlamaları kaldırdı. Bölgedeki farklı gruplara gidecek silahların mahiyetiyle ilgiliyse henüz bilgi verilmedi. Türkiye, uzun bir süredir silahların PKK'nın eline geçmesinden endişe ediyor ve bu konuda ABD'li siyasilere tepki gösteriyordu

Washington Post gazetesinin haberine göre, 8 Aralık tarihinde Beyaz Saray’ın resmi internet sayfasında yayınlanmış genelgede "savunma ürünlerinin" Suriye’deki ABD’nin askeri operasyonları destekleyen yabancı birliklere, düzensiz birliklere, ayrı grup veya güçlere tedarik edilebileceğini kaydedildi. Tam olarak hangi ürünlerden bahsediliyor belgede belirtilmedi.

Ayrıca Obama genelgede, bu tür ürünlerinin tedarikinin ABD çıkarları için büyük önem taşıyacağını vurguladı.

Söz konusu genelgeden yararlanabilmek için ABD Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın Kongre’den onay almaları gerekecek.

TÜRKİYE, PYD'NİN ELİNE GEÇMESİNDEN ENDİŞELİ

Türkiye, daha önce ABD'nin Suriyeli muhaliflere gizlice verdiği silahların PYD'nin eline geçtiği konusunda endişelerini dile getirmişti. Türkiye'nin endişelerini Suudi Arabistan ve Rusya da taşıyor. Bu iki ülke "Ortadoğu ve ötesindeki güvenliği etkileyeceği için" MANPAD füzelerini Suriye'ye göndermemesini istemişti.

Cenevre 2 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Amerika ve Suudi Arabistan, Suriyeli muhalifleri daha güçlü silahlarla silahlandırmak için girişimde bulunma kararı almıştı.

Bu karardan olumsuz etkilenebilecek ülkeler, güvenlik konusunda sıkıntılara sebep olacağı gerekçesiyle itirazını dile getirmişti.

PKK'YA GEÇEN MANPAD FÜZELERİ İLE HELİKOPTER DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait AH-1W Cobra tipi bir helikopter, bir PKK'lının kullandığı omuzdan atılan SA-18 tipi MANPAD (Man-portable air-defense systems - Taşınabilir hava savunma sistemleri) ile düşürülmüştü.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.