Okla öldürülen ABD'li misyonerin cesedi ne oldu?

Okla öldürülen ABD'li misyonerin cesedi ne oldu?

Hindistan'da dış dünyaya kapalı 'Sentinel' (Andaman) kabilesi tarafından oklarla öldürülen ABD'li misyoner John Allen Chau'nun cesedinin bulunmasının beklenmediği belirtildi.

Hindistan'da dış dünyaya kapalı 'Sentinel' (Andaman) kabilesi tarafından oklarla öldürülen ABD'li misyoner John Allen Chau'nun cesedinin bulunmasının beklenmediği belirtildi.

Euronews'ten İsmail Citak'ın haberine göre, Hindistan polisi cuma günü işlenen cinayetin ardından ikinci kez bölgeye bot gönderdi. Ancak şiddet olayları nedeniyle kabile ile temas kurmaktan kaçınan polis karaya ayak basmadı.

Andaman ve Nicobar adası üzerine çalışmaları bulunan kabile hakları uzmanı Pankaj Sekhsaria, Chau'nun cesedini geri getirmeye çalışmanın “boş bir çaba” olacağını söyledi.

Sentinellerin yaşadığı yere gitmenin iyi bir düşünce ve güvenli bir yol olmadığını belirten Sekhsaria, böyle bir girişimin onlarla çatışmaya dönüşme riski taşıdığını kaydetti.

Kabile hakkında sınırlı bilgi iletişimi zorlaştırıyor

Antropologlara göre Sentineller kabilesinin yaklaşık 60 bin yıldır Hindistan'ın Kuzey Sentinel Adası'nda yaşadığı düşünülüyor. Kabile hakkında sınırlı sayıda bilgi sahibi olunması ise onlarla iletişimi güçleştiriyor.

Sentinel kabilesi ile iletişimin oldukça güç olduğuna dikkat çeken Antropoloji Profesörü Anup Kapoor ise onlarla diyalog kurmak isteyenlerin onlarla aynı seviyede olduklarını göstermek zorunda olduklarını söyledi.

"Hiçbir şey giymezseniz ancak o zaman bir çeşit etkileşim kurabilirsiniz" diyen Kapoor, kendisinin de zamanında bir başka Andaman kabilesiyle iletişim kurmak için soyunduğunu belirtti.

Kapoor kabile ile ilgili olarak “İletişim sistemleri, tarihleri ve ve kültürleri hakkında hiçbir fikrimiz yok bu şekilde onlara nasıl yaklaşabiliriz. Onlarla ilgili bildiğimiz şey İngiliz ve Japonlar tarafından tarihte öldürülüp zulme uğradıkları. Onlar üniformalardan nefret eder Üniformalı birini görürlerse onu öldürürler. Onları oldukları gibi bırakın. Onları rahatsız etmeyin ederseniz bu onları sadece daha saldırgan yapar." diye konuştu.

Adaya gidip sağ dönenler var

Kabileyi daha önce ziyaret eden C. Raghu isimli bir uzman ise “Oraya gittiğimizde hiçbir şey olmadı. Yaşlılarımız adayı ziyaret ettiler ve geri döndüler. Onlara her kim giderse gitsin dışarıdan, yeni bir dünyadan geliyor. Onlara ne söyleyeceğinizi ve onlarla ne paylaşacağınızı düşünmelisiniz." ifadesini kullandı.

Hindistan polisi Chau'nun cansız bedenine ulaşmak için belirli bir zaman veremeyiz

Kabilenin hayatta kalması için Kuzey Sentinel çevresindeki mahremiyet sorununu yeniden gündeme getiren cinayet sonrası Hindistanlı yetkililerin adada öldürülen Chau'nun ailesinin cenazeye ulaşma isteği karşısında ne yapacağı ise henüz bilinmiyor.

Andamans Polis Şefi Dependra Pathak, Chau'nun cesedinin bulunması için herhangi bir zaman veremeyecaklerini söyledi.

Chau'nun cesedinin bulunması için Hindistan yönetimi tarafından özel yasalarla korunan kabilenin yaşadığı yere emniyet güçlerinin eskiden olduğu gibi şimdi de gönderilmesi beklenmiyor. Ancak bu cinayet sonrası Sentinel çevresinin daha yakından izlenmesinin gündemde olduğu belirtiliyor.

Kuzey Sentinel yakınlarına geçtiğimiz cuma günü bir tekne ile giden polislerin kabile halkının rahatsız etmemek için özel tedbirler aldığı kaydedildi.

Sentinel kabilesininin yaşadığı adaya Hristiyanlığı anlatmak için yasadışı olduğunu bilmesine rağmen bilinçli bir şekilde giden Amerikalı misyoner kabile üyelerinin ok atışlarıyla hayatını kaybetmişti.

Kabile üyelerinin dış dünyayla temasa geçmeleri halinde soğuk algınlığı gibi basit bir hastalığa yakalanıp ölebileceklerine inandıkları biliniyor. Ayrıca Sentinellerin elektrik ve internet gibi temel insani ihtiyaçların yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğine inandıkları kaydediliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.