Ölümle Kalım Arasında Felluce

Ölümle Kalım Arasında Felluce

Bağdat Hükümeti ve Şii güçlerin ele geçirdiği Felluce, bir aylık şiddetli çatışmalara sahne oldu. BM'ye göre durum; yürekler acısı.

Geçtiğimiz pazartesi günü Pentagon, "Felluce'nin IŞİD'in elinden kurtarılmasını memnuniyetle karşıladığını" söyledi. Geniş alanlara yayılmış olabilecek bubi tuzaklarına ve geri kalan cihat yanlılarının olası direnişine karşı uyardı.

Bağdat Hükümeti güçleri, bir ay süren operasyon sonucu Felluce'de son mevkileri de ele geçirerek cihat yanlılarının en sembolik kalesinde tam hakimiyet sağladı.

Pentagon sözcüsü donanma yüzbaşısı Jeff Davis "Şehirde IŞİD direnişinin sürdüğü ufak bölümler olacaktır. Kesin olarak biliyoruz ki (Irak güvenlik güçleri) şehri bubi tuzaklarından ve el yapımı patlayıcılardan temizlerken ciddi zorluklarla karşılaşacak" şeklinde konuştu.

"Sadece bombalı araçların değil; temizlenmesi daha zor ve zahmetli olan, el yapımı patlayıcı ile tuzaklanmış evlerin de bulunacağını" sözlerine ekledi.


Bağdat hükümetine bağlı güçlerin bir mensubu, Felluce'de elinde silahı ile yürüyor. 

Davis, ABD öncülüğündeki koalisyonun, bundan sonra cihadçıların Irak'taki kalesi ve koalisyonun nihai hedefi olan Musul'un da içinde bulunduğu kuzeydeki bölgelere odaklanacağını söyledi.

Koalisyon, Irak kuvvetlerinin Beyci'nin kuzeyinden, Musul'un yaklaşık 55 kilometre güneyinde, Dicle nehri kıyısında bulunan Kayyare kasabasına doğru ilerleyişine yardım ediyor.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, IŞİD'in savunmasının çökmesi ve Irak kuvvetlerinin sürmekte olan temizleme operasyonlarında sadece sınırlı bir direnişle karşılaşması sonrasında 17 Haziran tarihinde Felluce'de zafer ilan etmişti.


Şii Bedir Tugayları'nın bir mensubu, Felluce'de çatışmalar sonucu IŞİD'in boşalttığı bir fabrikada bulduğu bir nesneyi tetkik ediyor. 

Felluce'ye girmek için yapılan çatışmalar, özellikle şehrin güneyinde, başlangıçta oldukça şiddetliydi. ABD öncülüğündeki koalisyon,hükümet kuvvetlerine 100'den fazla hava saldırısı ile destek oldu. 

Davis, "Irak kuvvetleri sert direniş kabuğunu kırarak daha gevşek olan iç bölgelere ulaştığında çatışmaların çabucak sonuçlandığını, savaşın cephe hattında gerçekten şiddetli geçtiğini fakat cephe hattı aşıldığında çatışmanın daha kolay süreceğinin görüldüğünü" söyledi.


Bir Bağdat Hükümeti güçleri mensubu, Felluce'de IŞİD tarafından bir okulda terkedilen patlayıcılara bakıyor. 

Davis "Felluce'nın kurtarılması, son haftalarda Felluce'den geldiği düşünülen IŞİD savaşçılarının bir dizi bombalı saldırısına hedef olan Bağdat'ın güvenliğine olumlu katkı yapacak" şeklinde konuştu. 

"Felluce'yi kaybetmesinin, IŞİD'i tüm hedefleri açısından kritik öneme sahip bir eyalete erişmekten mahrum bırakacağını" sözlerine ekledi.


Iraklı Şii Bedir Tugayları'ndan bir savaşçı , IŞİD tarafından Felluce'nin dış mahallelerine inşa edilmiş bir tünelde silahıyla ilerliyor 


Felluce caddelerinden bir görünüm


Felluce'nin dış mahallelerinde, çatışmalar sonucu tahrip olmuş ve yıkılmış binalar 

Birleşmiş Millletler (BM), Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce'den kaçan 85 binden fazla kişinin karşı karşıya kaldığı "yürekler acısı" durum ve zor koşulların son derece endişe verici olduğunu bildirdi.

Şii yoğunluklu Bağdat Hükümeti kuvvetleri ve İran destekli milis güçlerin, çatışmalardan kaçan sivilleri ateş altına aldıkları ve gözaltında tuttukları rapor ediliyor. Sünni nüfusa sahip Felluce halkı için çatışmalardan kaçmak bir kurtuluş demek değil. Halk için şehirde veya dışında ölüm kalım mücadelesi devam ediyor. 

BM'nin verilerine göre, Irak'ta geçen yıl haziran ayından bu yana 3 milyondan fazla kişi yerinden edildi.


Şii milis güçlerin hedefi olmamak için Fırat nehrini yüzerek aşmaya çalışan Felluce halkı


Felluce'de toplanan Bağdat Hükümeti askerleri


Bağdat Hükümeti güçlerine ait Felluce'de görüntülenen bir askeri araç 


Bağdat Hükümeti kuvvetlerinin bir mensubu, IŞİD'den ele geçirilen bir silah fabrikasında bekliyor 


Bağdat Hükümeti güçlerinin bir mensubu, Felluce'de bir binadan indirdiği IŞİD bayrağı ile poz veriyor 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.