"Omicron varyantı büyümeyi vurup enflasyonu artırabilir"

"Omicron varyantı büyümeyi vurup enflasyonu artırabilir"

Kredi derecelendirme kuruluşları COVID-19'un Omicron varyantının küresel çapta büyümeyi vurup enflasyonu artırabileceğini belirttiler.

Kredi derecelendirme kuruluşları COVID-19'un Omicron varyantının küresel çapta ekonomilerin büyümesini vuracağı ve enflasyonu artıracağı uyarısında bulundu.

Derecelendirme kuruluşları Moody's Investors Service ve Fitch Ratings Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Omicron COVID-19 varyantının küresel büyüme beklentilerine zarar verebileceğini ve aynı zamanda fiyatları yükseltebileceğini söyledi.

"Küresel büyüme için risk"

Moody's'in genel müdür yardımcısı Elena Duggar, Reuters Haber Ajansı'nın sorusu üzerine e-postayla gönderdiği cevapta "Omicron varyantı, özellikle zaten gergin olan tedarik zincirleri, yüksek enflasyon ve işgücü piyasası kıtlığı döneminde ortaya çıktığından, küresel büyüme ve enflasyon için risk oluşturuyor" dedi.

Duggar'a göre, varyantın yaklaşan tatil seyahati ve harcama sezonunda da talebi vurması muhtemel.

“Yeni varyant küresel piyasa risk iştahını etkilerse, büyük finansman ihtiyacı olan borç verenler için daha fazla finansal strese neden olacaktır. Örneğin uluslararası piyasa borçlanmasına bel bağlayan gelişmekte olan piyasa ülkeleri, artan yeniden finansman riskleriyle karşı karşıya kalabilir” dedi.

"Enflasyonda artış"

Fitch'den sorular üzerine yapılan kurumsal açıklamada ise "Şu anda, 2020'nin ilk yarısında görülene benzer bir başka büyük, senkronize küresel gerilemenin pek olası olmadığına inanıyoruz, ancak yeni değişken tutarsa ​​enflasyondaki artışın makroekonomik tepkileri karmaşıklaştıracağına inanıyoruz." dendi.

Pazartesi günü daha fazla ülke sınırlarını kapatmasının pandeminin ardından gerçekleşmekte olan ekonomik toparlanmaya gölge düşürdüğü gözlemleniyor. Yeni varyantın yayılmasının bu varyantın tespit edildiği ülkeler ve komşularının ötesinde diğer bölgelerde de kısıtlamaları tetikleyeceğinden korkuluyor. Büyük havayolu şirketlerinin Güney Afrika'dan yolcu seyahatini kısıtlayarak merkezlerini korumak için hızlı davrandığını aktarılıyor.

Bu süreçte ABD Başkanı Joe Biden Amerikalıları panik yapmamaya çağırdı ve ABD'nin yeni aşılara ihtiyaç duyulması halinde acil durum planları yapmak için ilaç şirketleriyle birlikte çalıştığını söyledi.

Biden ülkenin bu kış karantinaya geri dönmeyeceğini söyledi ancak insanları aşı olmaya, takviyelerini almaya ve maske takmaya çağırdı.

Bilim adamlarının Omicron'u ilk tanımladıkları yer olan Güney Afrika'dan bir bulaşıcı hastalık uzmanı, varyantın önceki varyantlardan daha şiddetli semptomlara neden olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu, ancak daha bulaşıcı göründüğünü söyledi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.