Ona 'mutlu hacker' diyorlar: Hamza Bendelladj

Ona 'mutlu hacker' diyorlar: Hamza Bendelladj

Cezayirli hacker, geliştirdiği bir bilgisayar virüsü ile ABD bankalarından ele geçirdiği milyonlarca doları Filistinli yardım kuruluşlarına göndermişti.

Hamza Bendelladj, Amerika bankalarından para çalıp Filistinli yardım kuruluşlarına verdiği suçlamasıyla, 2016 yılının Nisan ayında 15 yıl hapse ve 3 yıl denetimli serbestliğe mahkum edilmişti.

Sorduğunuz kişiye bağlı olarak Hamza Bendelladj ya Robin Hood vari bir kahraman ya da bir siber çağın gangsteridir.

27 yaşındaki Cezayirli bilgisayar bilimleri mezunu Hamza, 200’den fazla Amerikan bankası ve finansal kuruluştan para çalmak için bir bilgisayar virüsü kullandığı gerekçesiyle ABD mahkemesinde cezaya çarptırılmıştı. Hamza'nın Filistinli yardım kuruluşlarına milyonlarca dolar verdiği belirtiliyor.

SpyEye olarak adlandırılan bir bankacılık truva atının (bilgisayar yazılımı bağlamında zararlı program barındıran veya yükleyen program) eş kurucusu  olduğu iddia edilen Bendelladj’ın aleyhinde ABD’li yetkililer tarafından 2011’de gıyabi dava açılmıştı. San Francisco merkezli bir teknoloji dergisi olan Wired’a göre 2009 ve 2011 yılları arasında popülerliğinin zirvesindeki kötü amaçlı bir yazılım olan bu programın ABD ve daha birçok yerde 1.4 milyondan daha fazla bilgisayara bulaştığına inanılıyor. Yazılım, kullanıcılara soymak istedikleri online finansal hesapların giriş bilgilerini sağlıyordu.

"Mutlu hacker"

İnternet dünyasında Bx1 lakabıyla tanınan Bendelladj’ın tutukluluğu iki yıl sürdü. Tayland topraklarında yakalandı ve 2013’de ABD’ye teslim edildi. Bangkok Suvarnabhumi havaalanında gözaltına alındığı sırada gülümserken fotoğraflandığı için “mutlu hacker” olarak adlandırıldı.

Bendelladj’ın 23 maddelik iddianamesinin açıklandığı 3 Mayıs 2013’de ABD vekili Sally Quillian Yates, “ Bendelladj’ın kriminal sahası uluslararası sınırları aştı.” demişti. İddianame, elektronik dolandırıcılık, banka ve bilgisayar dolandırıcılığına ilişkin suçları da kapsıyordu.

Mahkeme tutanağına göre 2009 ve 2011 yılları arasında Bendelladj ve diğerleri SpyEye virüsünün çeşitli versiyonlarını geliştirdi, pazarladı ve siber suçlulara sattı ki bu da onların şifrelere, kullanıcı adlarına ve kredi kartı bilgilerine ulaşmalarına imkan verdi. Amerikalı yetkililer Hamza’nın, Darkode olarak bilinen bilgisayar hackleme forumunda SpyEye programının reklamını yaptığını belirtti.

ABD’li yetkililer ayrıca Bendelladj ve diğerlerinin, finansal ve kişisel bilgileri ele geçirmek için gasp ettikleri enfekte olmuş bilgisayarların  network ve botnet ağlarını kurmakla suçlandıklarını ifade etti. Bendelladj buna ek olarak bilgileri bankalardan para çalmak için kullanmakla suçlanıyor.

Mahkeme tutanakları nakdi harcamanın ne kadar olduğundan söz etmezken, birçok haber Bendelladj’ın parayı Filistinli yardım kuruluşlarına fon sağlamak için kullandığını iddia ediyor- ki bu bilgiler onu birçok insanın gözünde kahraman yapıyor.

"280 milyon dolar Filistin’e gönderdi. Cezası mı? Ölüm."

Bendelladj’ın iadesinin ardından idam cezasına çarptırılacağına dair söylentiler dahi yayılmaya başlamıştı ve destekçileri canının bağışlanmasını isteyen bir kampanya başlattı.

O dönemde @Hassan_JBr adlı twitter kullanıcısı hesabında şu gönderiyi paylaştı; “Cezayirli kahraman en tehlikeli 10 hackerdan biri. 217 bankayı hackledi ve 280.000.000 dolar Filistin’e gönderdi. Cezası mı? Ölüm.” Bu gönderi 4.500’den fazla retweet aldı.

ABD kolluk kuvvetleri, Bendelladj’ın tutuklanmasıyla Darkode’u kaldırdıklarını ve forumla bağlantısı olan kişiler aleyhinde dosya açtıklarını belirtti.

Bendelladj suçunu kabul etmesine rağmen destekçileri tahliyesi için #FreeHamzaBendelladj ve #FreePalestine hashtaglerini kullanarak aralarında Fransız havayollarının ve Virginia merkezli bir üniversitenin de bulunduğu çeşitli websiteleri hacklemeye devam ettiler.

Siber Caydırıcılık ve Siber Savaşlar’ın yazarı Martin Libicki’ye göre Bendelladj gibi  online hackerlara karşı savaş uzun süreli bir savaş olacak.

Al Jazeera’ye konuşan Libicki “Siber suç, zeki ve riski göz ardı eden biri için hala cazip bir seçenek. Uzun vadede, siber suçun neden olduğu zayiatları tolere edilebilir bir düzeye indirmek, bilgisayar ve bankacılık alanlarında (ve diğer para getiren sektörlerde) oluşacak koşullara bağlı olacak” dedi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.