"Onlarca ölü var": Kenya ordusuna Eş Şebab saldırıları

"Onlarca ölü var": Kenya ordusuna Eş Şebab saldırıları

Eş Şebab'ın Kenya'da ordu güçlerine yönelik iki ayrı saldırı düzenlediği bildirildi.

Eş Şebab'ın Kenya'da ordu güçlerine yönelik iki ayrı saldırı düzenlediği bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre dün gerçekleştirilen saldırılarda onlarca Kenya ordusu mensubu yaşamını yitirdi.

Saldırıların, Somali sınırında bulunan Garissa ve Lamu bölgelerinde düzenlendiği ifade edildi.

İlk saldırı, Lamu bölgesinin Mangai ve Mlimani köyleri arasında seyretmekte olan bir askeri aracın el yapımı patlayıcıyla hedef alınması suretiyle gerçekleştirildi.

Saldırıda 10'dan fazla askerin öldüğü ileri sürüldü.

İkinci saldırı ise yine el yapımı patlayıcıyla, Garissa bölgesinin Lebui ve Damjali yerleşimleri arasında bir askeri aracın vurulması şeklinde meydana geldi. Bu saldırıda da en az 10 askerin öldüğü belirtildi.

Saldırıları El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab üstlenirken, her iki saldırıda toplam 35 Kenya askerinin öldürüldüğü öne sürüldü.

Somali'de siyasi kriz derinleşirken Eş Şebab'ın da saldırılarını artırdığı göze çarpıyor.

Eş Şebab'ın Kenya'daki saldırıları

Eş Şebab, son yıllarda Kenya'daki ve sınır hattındaki saldırılarını artırma eğiliminde.

Yapılanma, bu kapsamda hükümete ve ordu güçlerine ait merkezleri, iletişim hatlarını ve lojistik rotaları hedef alıyor. Aynı zamanda Kenya içinde Batılılara ait merkezler ve ABD üsleri de hedef alınıyor.

Bu kapsamda Eş Şebab, Kenya'nın Lamu bölgesindeki Manda Bay'de bir Amerikan üssüne 5 Ocak 2020 tarihinde saldırı düzenlemişti. Saldırıda biri resmi, ikisi paralı üç ABD askeri ölmüş, ABD'ye ait çok sayıda askeri araç ve uçak da tahrip edilmişti.

Somali'nin güneyini merkez edinen Eş Şebab'ın Kenya ve Etiyopya gibi komşu ülkelerde ilerleyen süreçte etkinliğini artırabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.