OPCW: Suriye rejimi kimyasal silah kullandı

OPCW: Suriye rejimi kimyasal silah kullandı

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını ifade etti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler tarafından ortak yürütülen bir araştırmada, Suriye rejim güçlerinin klor gazı içeren üç kimyasal saldırıdan ve IŞİD'in de hardal gazı içeren bir saldırıdan sorumlu olduğu sonucuna varıldı.

Bir kez daha kanıtlandı

Deutsche Welle'de yer alana habere göre, Esed rejimin kimyasal silah kullandığı 'bağımsız' kuruluşlar tarafından bir kez daha kanıtlandı.

Lahey'de beş gün sürecek konferansın açılışında konuşan OPCW Genel Sekreteri Ahmet Üzümcü, Suriye'nin kendi kimyasal silah programıyla ilgili açıklamalarında "boşluklar, tutarsızlıklar ve çelişkiler" olduğunu söyledi.

'Terörist gruplara geçer' endişesi

Avrupa Birliği'nin silahsızlanma özel temsilcisi Jacek Bylica Suriye'nin sözleşmeye katıldıktan üç yıl sonra kimyasal silah programıyla ilgili birçok belirsizlik olduğunu ve ülkenin kimyasal silah programının tamamını açıklamadığını söyledi. Bylica AB'nin "kimyasal silahların 'terörist grupların' eline geçebileceğinden derin bir şekilde endişe duyduğunu" aktardı.

AB temsilcisinin, Esed rejiminin kimyasal silah kullanamsından çok, bu silahların 'terörist gruplar' tarafından ele geçirileceği ihtimalinden endişe duyması dikkat çekti.

Eski general itiraf etmişti

Suriye rejiminin eski generali Zahir Sakit, bir yıl önce yaptığı açıklamada rejimin elinde kullanıma hazır 3 bin ton kimyasal bulunduğunu duyurmuştu..

4 farklı ülkeden hammedde

BM denetimindeki silahların yalnızca 3'te 1'nin imha edildiğini kaydeden Sakit ayrıca, rejimin kimyasal silah üretiminde başta Rusya, İran, Almanya ve Kuzey Kore'den hammadde aldığını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.