Ortadoğu haberlerini sosyal medyada paylaşan dernek başkanı 'HTŞ üyeliğinden' yargılanıyor

Ortadoğu haberlerini sosyal medyada paylaşan dernek başkanı 'HTŞ üyeliğinden' yargılanıyor

Savcılığın, delil olarak kabul ettiği yayınlar arasında sosyalizmi savunan yayın organları bulunuyor.

Edirne'de 'Edirne İslam Gençliği Derneği' başkanı Habil Mert'e yönelik yargılama sürecinde son aşamaya gelindi.

Suriye'ye insani yardım kampanyaları düzenlenen bir derneğin başkanı Habil Mert hakkında El-Kaide'nin Suriye yapılanması olduğu öne sürülen Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) üyeliği suçlamasıyla dava açıldı.

Savcılığın, delil kabul ettiği yayınlar arasında, 2 adet "Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Yürüyüş",  17 adet "Sosyalizm İçin Yürüyüş", 1 adet "Ekim Gençliği", 2 adet "Halk Gerçeği", 6 adet de "Yürüyüş'' dergisi bulunuyor.

Sosyalizmi savunan bu dergilerin bir kısmının DHKP/C'ye yakın yayın organları olduğu biliniyor.

Sosyal medyanın ve birçok insan hakları oluşumunun gündem ettiği davada Mert'in hukuksuz bir şekilde suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ve temel haklarının ihlal edilmekte olduğu ifade ediliyor.

"Örgüt üyeliği" ile suçlanan Mert hakkında görülen davanın son duruşması geçtiğimiz gün yapılırken, duruşma sonucunda, karar duruşmasının 9 Şubat'ta yapılmasına karar verildi.

Mert, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bu dosyanın adaletle ilgisi yok. 'Gidin evine çökün, mutlaka bir açığı vardır, bu sefer kafasını koparın.' denmiş adeta. Şimdi topu hakimin önüne attılar. 9 Şubat karar duruşmasına Suriye'de, Çecenistan'da ve ümmet coğrafyasında mazlumlar adına yüreği yanan herkesi bekliyorum."

Mert, dosya içeriğinin üzerine atılan suçla ilgisinin olmadığını ve dosyanın, hakimi kendisi aleyhinde etkilemek için konudan bağımsız onlarca argüman ile doldurulduğunu söyledi. Mert, "28 Şubat sürecindekine benzer bir yargılama sürecinin işlendiğini" belirtti.

Mert devamında “Atatürk’e hakaret iddiasıyla başlayan soruşturmanın HTŞ örgüt üyeliği ve propaganda suçlamasıyla devam ettiğini ancak iddianamedeki delillerin HTŞ ile ilgisinin olmadığını büyük bir haksızlıkla hapsedilmek istendiğini” dile getirdi.

HTŞ üyeliğiyle itham edilen Habil Mert’in "örgüt üyeliğine" delil olarak; sol gruplara ait bazı dergiler, "Atatürk ilah değildir" dediği için gözaltına alınıp serbest bırakılan Emine Şahin’e burs vermek, Facebook’ta "Şahımerdan Sarı Hoca'ya Özgürlük" çağrısı yapmak, evinde bulunan bir DVD’den çıkan ve Suriye’de HTŞ ile savaşan Lübnan Hizbullah’ına ait marşlar, internet üzerinden Dilek Aksoy isimli bir anneye Suriye’de kaybolan oğlunu bulmasına yardım etmek, birçok haber sitesinden 6 yıl, 3 yıl, 1 yıl, 6 ay aralıklarla paylaşılan haberler gösterildi.

Mert hakkında hem terör örgütü üyeliğinden hem de örgüt propagandası suçlarından ceza isteniyor.

Sosyal medyada, tepki çeken davanın sonucunda Mert'e yöneltilen bu suçlamalardan dolayı söz konusu delillerle ceza vermenin ciddi bir hukuksuzluk oluşturacağını savunan birçok kullanıcı, Mert'e desteklerini açıkladı.

Kaynak: Independent Türkçe, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.