ÖSO kurucusundan 'sivil yönetim' açıklaması: İdlib'e müdahale isteyenler aslında kaos istiyor

ÖSO kurucusundan 'sivil yönetim' açıklaması: İdlib'e müdahale isteyenler aslında kaos istiyor

Özgür Suriye Ordusu kurucusu Albay Riyad Esed, Suriye'deki savaşın seyrini değiştirecek olan 'İdlib hükümeti' projesi hakkında konuştu.

ÖSO kurucusu Albay Riyad Esed, muhaliflere yakınlığı ile bilinen Zaman al-Wasl'a İdlib'teki gelişmeleri değerlendirdi. Esed, İdlib'i yönetmek amacıyla kurulması planlanan sivil yönetim girişiminin birçok yerel meclis ve Yüksek İslam Konseyi'ne danışarak başlatıldığını bildirdi.

İslami gruplara desteği nedeniyle hedef oldu

Esed, İslami gruplara olarak desteği nedeniyle ABD tarafından ÖSO'nun liderliğinden alaşağı edilmek istenmiş ve bir süre sonra bir bombalı saldırının hedefi olarak bacağını kaybetmişti. Uzun süre tedavi sürecinin ardından sahadan uzak kalmak zorunda kalan Esed'in, İdlib'te kurulması planlanan hükümet içinde görev alacağı bildirildi.

İdlib'te Tahriru'ş Şam'ın desteği ile başlatılan, sivil yönetim kurulması ve silahlı grupların tek çatı altında birleşmesi için düzenlenen toplantılara Riyad Esed de katılmış, daha sonra Fırat Kalkanı bölgesinde faaliyet gösteren bazı muhalif gruplar tarafından sözlü olarak hedef alınmıştı.

Herhangi bir grupla bağlantısı olmadığını belirten Esed, sivil yönetim girişimini reddeden Suriye Geçici Hükümeti'ni eleştirdi. Birçok silahlı grubun artık Suriye halkını temsil etmediğini dile getiren ÖSO kurucusu, "Bu gruplar Suriye halkını değil Pentagon ve CIA'yi temsil ediyor" dedi.

"Devrimi savunanlar IŞİD veya Nusra'yla bağlantılı olmakla suçlanıyor"

"Bugün, devrimi savunanlar IŞİD veya Nusra'yla bağlantılı olmakla suçlanıyor. Bu durum, devrimin başında Esed rejiminin bizleri aşırı olmakla suçlamasıyla aynı mantık. Herhangi bir kanıt olmadan insanları IŞİD veya Nusra'yla bağlantılı olmakla suçlamak rejime fayda sağlar. IŞİD ve diğer aşırıları Suriye'ye alanlar devrim kendileri için bir avuç dolara dönüşünce lider oldular."

CIA ve Pentagon temsilcileri

Geçtiğimiz günlerde Fırat Kalkanı bölgesinde faaliyet gösteren bazı silahlı muhalif gruplar, Havar Kilis Operasyon Odası adı altında Riyad Esed'i hedef alan bir açıklama yayınlamıştı. Riyad Esed'in Suriye'de kimseyi temsil etmediğinı öne süren ve sivil yönetim girişimlerinin ardından yayınlanan bu açıklamaya ÖSO kurucusu çok sert tepki gösterdi.

"Kimseyi temsil etmediğimi söyleyenler CIA ve Pentagon'u temsil ediyorlar. Bana yapılan saldırların büyük çoğunluğu aynı zamanda beni savunuyor. Ben kabul görmediğim hiçbir yere gitmem. Bunlar devrimi istismar ettiler, şu anda da silahlarını satmak ve uyuşturucu ticareti yapmakla meşgullar. Bunlar kimi temsil ediyor? Çoğu rejime katıldı. Waer halkı yerlerinden zorla sürüldüğünde bunlar kıllarını kıpırdatmadı."

"İdlib'e ABD veya Rusya müdahalesi mi istiyorlar?"

Hiç kimseyle koordinasyon içerisinde olmadığını söyleyen Riyad Esed, İdlib'te kurulması planlanan sivil yönetim için "Bu benim projem, bir yıldır üzerinde çalışıyorum" dedi.

"Kimseyle koordinasyon içinde değil, bu benim projem. Bir yıldan fazladır bunun üzerinde çalışıyorum ve bugüne kadar bu projeyi [İdlib'in yönetimi] Yüksek İslam Konseyi'ne, Ahrar'uş Şam'a ve diğer birkaç gruba sundum. 7 ay önce Suriye'deydim ve önde gelen birçok kişiyle bu projenin nasıl uygulanabileceği hakkında konuştuk. Buna karşı çıkanlar İdlib'e bir ABD veya Rusya müdahalesi mi istiyorlar? Bizler İdlib'in yıkımdan kurtulmasını ve sivillerin korunmasını istiyoruz onlar ise bu şehirden nefret ediyor, kaos istiyorlar."


Albay Riyad Esed, İdlib'te düzenlenen toplantılarda görüntülenmişti.

"Tarafsız akademisyenler başlattı"

Nusra Cephesi ile bağlantılı olduğu yönündeki suçlamaları reddeden Riyad Esed, sivil yönetim girişiminin tek bir gruba yönelik değil herkese yapıldığını söyledi. 

"Kimseyle bağlantılı değilim. Bazılarının hatırlamak istemediği gibi, biz ÖSO'yu kurduğumuzda her türlü mezhepçilikten ve ırkçılıktan uzak, bütün Suriyelileri temsil eden milli bir orduydu. İdlib yönetimi girişimi, Geçici Hükümet de dahil olmak üzere bütün grupların karşısında sunuldu, ayrıca bu girişim [İdlib'in yönetimi] tarafsız akademisyenler tarafından başlatıldı. Akademisyenlerin şehri korumak isteyen gençlerden başka kimseyle bağlantıları yoktu."

"Geçici Hükümet İdlib halkının çıkarlarını önemsemiyor"

"İdlib'in yönetimiyle ilgili konuştuğumuzda, Suriye Geçici Hükümeti'nin başkanı, eğer yeni idare kendi yönetimleri altında olmazsa İdlib'i askeri bölge ilan edeceklerini söyledi. Bu tutum, İdlib halkının menfaatini görmezden geliyor."

"Organize bir kampanya yürütüldü"

Kendisini hedef alan suçlamaların planlı şekilde yürütüldüğünü bildiren Albay Riyad Esed, suçlamalara yanıt verenlere teşekkür etti.

"Riyad Esed'in şahsını hedef alan yıkıcı bir karalama kampanyası düzenlendi. Tuhaf olan şey bu organize bir kampanyaydı. Bununla birlikte 'Riyad Esed bizi temsil ediyor' sloganıyla bana destek olanlar vardı, onlara teşekkür ediyorum, onlar için kanımı dökmeye hazırım. İdlib girişimine ne pahasına olursa olsun devam edeceğim."

"Şii milisler görmezden gelindi"

"Suriye'deki durum çok tehlikeli, Şii milisler ülkede kontrolü ele geçirmeye çalışıyor. Mevcut durum uluslararası anlaşmalara bağlı, Suriye'deki baş suçlu Ruslarla yapılan anlaşmalar doğrultusunda bölgeler boşaltılıp başkasına teslim ediliyor. Şii milislerden hiçbir uluslararası anlaşmada veya sonuç metninde bahsedilmedi. Aynı şekilde rejim hapishanelerindeki tutuklular da uluslararası metinlere girmedi. Maalef herkes Suriye halkını takas ediyor." 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.