Özbekistan İslami Hareketi lideri Yoldaşev Afganistan'da öldürüldü

Özbekistan İslami Hareketi lideri Yoldaşev Afganistan'da öldürüldü

Özbekistan İslami Hareketi'nin liderliğini yaptığı belirtilen Aziz Yoldaşev'in Afganistan'ın kuzey kesiminde öldürüldüğü bildirildi.

Özbekistan İslami Hareketi'nin (ÖİH) liderliğini yaptığı belirtilen Aziz Yoldaşev'in Afganistan'ın kuzey kesiminde öldürüldüğü bildirildi.

Bölge kaynaklarının ve Kabil hükümeti yetkililerinin aktardığı bilgilere göre Yoldaşev, ülkenin kuzeyindeki Faryab iline bağlı Gormaç ilçesinin Seyid Gül köyünde düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Operasyonda Aziz Yoldaşev'in oğlu Hikmet Yoldaşev'in de yaralandığı öne sürüldü.

Söz konusu bölge, Afganistan'ın Türkmenistan sınırında yer alıyor.

Aziz Yoldaşev

Bölge kaynakları Aziz Yoldaşev'in, ÖİH'nin önde gelen isimlerinden olan, El Kaide ve Taliban'a yakınlığıyla bilinen Tahircan Yoldaşev'in oğlu olduğunu belirtiyor.

azizyoldasev.jpg

Aziz Yoldaşev'e ait olduğu belirtilen fotoğraf

Aziz Yoldaşev'in uzun bir süre Afganistan'da Taliban'a bağlı olarak faaliyet gösterdiği, bölgede 2018 yılında Taliban ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarda da IŞİD safında liderlik yaptığı biliniyor.

Taliban'ın IŞİD'i Faryab ve Cevzcan'dan çıkardığı dönemde Aziz Yoldaşev'in IŞİD saflarında kalıp kalmadığı ise bilinmiyor. Zira ÖİH ve diğer Özbek savaşçılar arasında bu dönemlerde yaşanan kırılmalar sonucu, ÖİH üyelerinin bir kısmı Taliban'a, çoğunluğu ise IŞİD'e katılmıştı.

Tahircan Yoldaşev kimdir?

1967 yılında Özbekistan'da doğan Tahircan Yoldaşev, ÖİH'nin kurucuları arasında yer alıyor.

2001 öncesinde ve sonrasında Taliban ve El Kaide ile yakın ilişkileri bulunan Yoldaşev, Afganistan ve Pakistan'da ABD ve müttefiklerine yönelik birçok saldırıda aktif şekilde yer aldı.

Tahir Yoldaşev, ÖİH'nin ilk lideri Cuma Namangani'nin 2001 yılının başlarında ABD işgalinin başındaki süreçte bir hava saldırısı sonucu ölmesiyle ÖİH'nin başına geçti.

cumanamangani.jpeg

Tahir Yoldaşev (sağda) ve Cumabay Namangani (solda)

Yoldaşev, 27 Ağustos 2009 tarihinde ABD insansız hava araçlarının Pakistan'ın Güney Veziristan düzenlediği hava saldırısında öldüğü güne dek ÖİH'nin başında kaldı.

Özbekistan İslami Hareketi'nde 'IŞİD çatlağı'

Afganistan'daki IŞİD yapılanmasını temel olarak ÖİH mensupları, Pakistan Talibanı'nın eski üyeleri ve sayıları az da olsa Afgan Talibanı'nın eski üyeleri oluşturmuştu.

Bu doğrultuda IŞİD'in ülkedeki kalelerinden biri, ülkenin kuzeyinde Özbek yapıların etkin olduğu Cevzcan ilinin güney kesimiydi.

Bölgede Afgan-Özbekler varlık göstermekle beraber, ÖİH'nin bölgeye gelişi daha çok, Pakistan'ın 2014 yılında Afganistan sınırında gerçekleştirdiği Zarb-i Azb Operasyonu sonrasına rastladı. Bölgede tutunamayan cihat yanlısı gruplardan ÖİH, Afganistan içerisine çekilerek Faryab-Cevzcan eksenine yerleşti.

2015 yılı Ağustos ayında Afganistan'daki en etkin gruplardan ÖİH büyük bir kırılma yaşadı ve grubun önemli bir bölümü IŞİD'e bağlandı. Grubun bazı mensupları ise Taliban'a bağlı kalmaya devam etti.

Taliban'ın 2018 yılında bölgede düzenlediği saldırılar sonucunda, IŞİD'in bölgedeki yapılanması ve ÖİH'nin IŞİD'e katılan kesimi büyük ölçüde son buldu. Taliban'a bağlı kalan Özbek savaşçılar ise bölgede varlık göstermeye devam etti.

oihmhmdali.png

Özbekistan İslami Hareketi'nin IŞİD'e bağlanan kesiminin dini liderlerinden Muhammed Ali

osmangaziozbk.png

Özbekistan İslami Hareketi'nin IŞİD'e bağlanan kesiminin lideri Osman Gazi. Gazi, ilerleyen süreçte hükümet güçleri tarafından öldürülecek, böylece hareketin IŞİD'e bağlı kesimi son bulacaktı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.