Özbekistan İslami Hareketi'nde IŞİD Çatlağı

Özbekistan İslami Hareketi'nde IŞİD Çatlağı

Hareketin IŞİD'i desteklediğini açıklamasının ardından, Taliban yanlısı bir grup yapıdan ayrılma kararı aldı.

Özbekistan, Pakistan ve Afganistan'da faaliyet gösteren ve Özbekistan İslami Hareketi'nden bir grup, IŞİD’e karşı kendi hareketlerini oluşturma kararı aldı.

Sosyal medya hesabından 10 Haziran günü açıklama yapan Özbekistan İslami Hareketi'nden (ÖİH) ayrılan bir grup, Taliban ve El-Kaide’yi destekleyeceklerini açıkladı.

Dünya Bülteni'nin The Long War Journal’e dayandırdığı haberde; bu grubun sayıca az olmasına rağmen onların Afgan Taliban hareketi ile birlikte savaşmaya devam ettiği açıklandı. Ancak ÖİH ayrılan bu grubun eylem yeri ve sayısı hakkında bilgi verilmedi.

MANSUR'A BİAT ETMEMİŞLERDİ

Özbekistan İslami Hareketi'nin son lideri Osman Gazi, 2015 yılının Haziran ayında eski Taliban lideri Molla Ömer’in yerine atanan Emir Ahtar Mansur’a itaat etmeyeceklerini ve IŞİD’e katılacaklarını ilan etmişti.

Özbekistan İslami Hareketinin IŞİD’e katılmayan önemli bir kısmının Faryab ilinde gizlendiği öne sürülmüştü.

ÖİH'ne karşı 20 yıldan fazla savaşan Afganistanlı Özbek komutan Rahmet Reis’e göre sayısı 50-60 kişi olan ÖİH'den IŞİD'e katılmayanların, Faryab'ın Almor, Davlatobod ve Kaysor ilçelerinde gizleniyor.

Faryab ili hükümet güçleri ile Taliban arasında üç gün önce yaşanan çatışmalarda, ÖİH’nin komutanlarından Pehlivan Tahir'in de öldürüldüğünü açıkladı.

ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya ve hükümet 'terör örgütü' olarak ilan edilen Özbekistan İslami Hareketi 1996 yılında kurulmuştu.

Afganistan'da ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun kurulduğu 2001 yılında,  Taliban hareketi de Afganistan İslam Emirliği'ni ilan etmişti ve Özbekistan İslami Hareketi'nin Taliban saflarında mücadeleye katıldığını açıklamıştı.

ÖİH ilk lideri Tahir Yoldaşev, 27 Ağustos 2009 tarihinde ABD insansız uçağı hava saldırısında öldürülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.