Özbekistan istihbarat krizi: 'Büyükelçiler üzerinde başka irade olamaz'

Özbekistan istihbarat krizi: 'Büyükelçiler üzerinde başka irade olamaz'

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, büyükelçilik ve konsolosluklardaki istihabarat personellerinin geri çağrılmasına karar verdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, büyükelçilik ve konsolosluklardaki Milli Güvenlik Servisi (MGS) personelinin geri çağırılmasına ve yurtdışındaki bu kurumların direkt olarak Cumhurbaşkanlığına bağlanması kararını verdi. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in göreve geldiği günden beri Milli Güvenlik Servisi ve onun 20 yılı aşkındır başkanlığını yapan Rustam İnoyatov ile yaşadığı güç mücadelesinin varlığı biliniyordu. 


Kırım Haber Ajansında yer alan habere göre; Özbekistan Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı konuşmada MGS'nin reforma gitmesi gerektiğini vurgulayarak, "Özbekistan Milli Güvenlik Servisi reforme edilmelidir. Milli güvenlik konusu birçok vatandaşımız aleyhine gereksizce manipüle edildi. Sistem eski bir zihniyetle idare ediliyor." demişti.


Cumhurbaşkanı Mirziyoyev diplomatlar ile bir araya geldiği toplantıda büyükelçiliklerdeki duruma tepki gösterdi. Mirziyoyev "Bütün diplomatlar şunu dikkate almalıdır; Her bir kişi konumu ve diğer kurumlarla ilişkisi ne olursa olsun yurtdışında elçiliklerimize tabi olmalıdır ve onların direktiflerini yerine getirmelidir. Elçiliklerimizde MGS'yi temsil eden görevliler de vardır. Ama artık yeter. Yarın hepsini geri çağırtacağım. Büyükelçiler ve konsoloslar Cumhurbaşkanı'nın temsilcileridir. Onların üzerinde başka bir irade olamaz."dedi.

 

Bu adımın Mirziyoyev ve İnoyatov arasındaki hesaplaşmanın son boyutu olduğu belirtiliyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in göreve geldiği günden itibaren Milli Güvenlik Servisi ve onun 27 yıllık başkanı Rustam İnoyatov ile gizli bir mücadesi oldu. Eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov sonrasında Taşkent elitleri içerisindeki en önemli iki isim olan Mirziyoyev ve İnoyatov arasında reformist - muhafazakar ayrımı olduğu da belirtiliyor.


Cumhurbaşkanı Mirziyoyev göreve geldiği günden beri ülkede bir reform havası yaratmaya çalışırken birçok siyasi tutuklunun da serbest bırakılmasını sağlamıştı. Kara listelerdeki binlerce Özbek vatandaşı Mirziyoyev'in kararnameleri ile yeniden topluma kazandırılmaya başlanmıştı. Ancak Rustam İnoyatov ve ekibinin bu reformlardan pek de memnun olmadığı biliniyor. Milli Güvenlik Servisi bu nedenle geçtiğimiz bir yıl içerisinde birkaç gazeteciyi ve siyasi aktivisti tutuklayarak reformlardan rahatsız olduğu mesajını vermişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.