Özbekistan'da 'karar liste' düzenlemesi: 4 bin Müslüman çıkarıldı

Özbekistan'da 'karar liste' düzenlemesi: 4 bin Müslüman çıkarıldı

'Kara listeye' dahil edilen kişiler kolluk kuvvetlerinin daimi kontrolü altında bulunuyor ve devlet kurumlarında çalışamıyor.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi’nin verilerine göre, imamlar ve yerel yönetim temsilcilerinin özel listeye dahil edilen vatandaşlarla yaptıkları konuşmalardan sonra söz konusu listeden 4 bin 152 kişinin çıkarıldığı bildirildi.

QHA'nın Ozodlik Radyosu’na dayandırdığı habere göre, söz konusu kişilerin ikamet ettiği bölgelerin imamlarının bu insanların “seçtikleri yoldan dönmeyeceklerinin kefili” olduğu belirtildi.

Bunun yanı sıra en kısa zamanda yasak aşırılık yanlısı dini gruplarla ilişkili olmayan ve yanlışlıkla “kara listeye” alınan ya da bu gruplarda yer alıp daha sonra pişman olan yaklaşık 5 bin Müslümanın daha “kara listeden” çıkarılacağı bildirildi.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatı doğrultusunda “kara listede bulunan Müslümanlarla sohbetlerin ilk aşamasının tamamlandığını bildirerek, “İmamlarımız 10 bin 990 kişi için ricada bulundu. Bunlardan 4 bin 152’si aklandı. Kısa zamanda “kara listeden sohbet yapılan diğer Müslümanlar da çıkarılacak” şeklinde açıklamada bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Taşkent İslam Üniversitesi ve Özbekistan Devlet Beden Eğitimi Enstitüsü’nde “kara listeden” çıkarılan yaklaşık bin Müslüman için etkinlik düzenlendiği de kaydedildi.

Son yıllarda Özbekistan’da dini vecibelerini yerine getiren binlerce Müslüman yasak aşırıcı dini gruplarla ilişkili oldukları suçlamasıyla emniyet, savcılık ve Özbekistan Ulusal Güvenlik Servisi görevlileri tarafından “kara listeye” alınmıştı.

“Kara listeye” dahil edilen kişiler kolluk kuvvetlerinin daimi kontrolü altında bulunuyor ve her hafta ya da ayda bir bölge müfettişleri veya karakollarda sohbete tabi tutuluyor. Bu kategorideki kişilerin yurtdışına çıkmaları da yasaklanıyor, devlet organlarında çalışma imkanından mahrum ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.