Özbekistan'dan yeni savunma doktrini

Özbekistan'dan yeni savunma doktrini

Özbekistan'da devrim niteliği taşıyan Savunma Doktrini yürürlüğe girdi.

Özbekistan'da, yurt dışındaki harekat ve operasyonlara asker göndermemesini, kendi topraklarında yabancı ülkelerin askeri üslerine yer vermemesini ve ülkenin herhangi bir askeri-siyasi ittifak ve koalisyonlara üye olmamasını içeren yeni Savunma Doktrini yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, geçen yıl sonunda ülke parlamentosunun alt kurulu olan Yasama Meclisi ile Senato Genel Kurulu tarafından görüşülerek kabul edilen Savunma Doktrini'ne ilişkin yasayı imzaladı. Yasa, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe konuldu.

Savunmacı bir nitelik taşıyan yeni doktrine göre, Özbekistan, yurt dışındaki operasyonlara asker göndermeyecek, kendi topraklarında yabancı ülkelerin askeri üslerine yer vermeyecek ve herhangi bir askeri-siyasi ittifak ve koalisyondan uzak duracak.

Özbekistan savunma politikasının temel yaklaşım ve yönlerini ortaya koyan doktrin, ülkedeki silahlı kuvvetlerin görevlerini, askeri-sanayi sektörünün geliştirilmesi dahil ülkenin savunmasına yönelik askeri ve ekonomik teminatın temellerini belirliyor.

Savunma doktrini, askeri birliklerin modern silah ve askeri teçhizatlarla yeniden donatılmasını, ulusal askeri-sanayinin kurulmasını, silahlı kuvvetlerin yapısının geliştirilmesini ve askerlerin sosyal desteklenmesini içeriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.