Özel röportaj: Taliban'ın yönetime geldiği Kabil'de günlük hayat nasıl?

Özel röportaj: Taliban'ın yönetime geldiği Kabil'de günlük hayat nasıl?

Mepa News, Taliban'ın dün ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de son duruma ilişkin, Kabil şehrinde yaşayan bir kadın olan Bibi Janey ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Mepa News, Taliban'ın dün ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de son duruma ilişkin, Kabil şehrinde yaşayan bir kadın olan Bibi Janey ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Uzun süredir Kabil yönetimi kontrolünde bulunan şehirde yaşayan Janey, bu ismi sosyal medyada kullanıyor.

Janey, Taliban'ın ele geçirdiği şehirdeki son durumu anlattı.


- Taliban'ın başkent Kabil'i çatımasız bir şekilde ele geçirmesi süreci nasıl yaşandı?

Ailem böyle bir durum yaşanacağını dün sabah saatlerinde biliyordu. Çünkü tüm insanlar belirsizlik veya çatışma yaşanacağı şüphesiyle evlerine gidiyordu. Dükkanlar kapanıyordu, trafik çok kötüydü. Bu sebeple insanlar evlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

Ardından mahallelere sessizlik hakim oldu ve ezan okunmaya başladı. Ben havalimanı yakınında yaşıyorum, Amerikan helikopterleri de havalanmaya başladı.

Daha sonra Taliban'ın Kabil'e ulaştığını söylediler.

- Taliban mensupları halka karşı öldürme, yağma veya diğer ihlallere karıştı mı?

Bunların yaşandığına dair iddiaların hiçbiri doğrulanmadı.

Ayrıca, kendisini Taliban gibi gösteren, bu şekilde arabaları gasp eden, insanların evlerine girip değerli eşyalarını çalan kişilere dair birçok hikaye duyduk.

- Taliban'ın Kabil halkına karşı davranışı nasıldı?

Taliban üyeleriyle bazı meselelere dair iletişim kurdum. Sorulara karşılık verme konusunda hızlı ve oldukça saygılıydılar.

Pul-i Humri'deki arkadaşlarım için bazı suçları bildirme konusunda bilgiye ihtiyacım oldu. Ertesi gün Taliban hemen arkadaşlarımızla temasa geçti.

Şu tweete bakabilirsiniz:

Geçtiğimiz gece silahlı yağmacılar mahallemize geldi ve araçları çalmaya çalıştılar. Mahalledeki bazı kişiler bunların Taliban olduğunu iddia ederken bazıları da silahlı yağmacı çeteler olduklarını söylüyorlardı.

Ancak ben tam olarak emin değilim çünkü ortalık çok karanlıktı. Bu sebeple Taliban'ın paylaştığı acil iletişim numarasıyla temas kurdum ve bana şu bilgiyi verdiler. "Taliban araçları almıyor, eğer Taliban olduğunu öne süren kişiler kapınıza gelirse onlara kapıyı açmayın". Taliban bu sırada bizim bölgemizi henüz kontrol altına almamıştı.

- İnsanların, Taliban'ın gücü ele geçirmesi konusundaki duruşu nedir?

Çok karmaşık hisler var. Haberleri batılı kaynaklardan izleyen bazı insanlar korkuya kapıldı ve ülkeyi terk etmek istedi. Fakat benim tanıdığım insanların çoğuu endişelenmedi ve "Diğer savaşlar gibi bunu da atlatırız." dediler. Bazı insanlar ne olup bittiğine aldırış bile etmedi. Ancak bir mesele de şu ki, insanların ahvali çok çabuk değişti. Hükümet yanlısı insanlar, hükümet güçlerinin kendileri için savaşmayacağını fark ettiği zaman, bürokratlar da kaçarken, aniden bunları desteklemeyi bıraktılar ve bütün bu duruma kızmaya başladılar.

- Birçok insanın Taliban'ın gelişini kutladığını, birçoğunun ise havaalanına kaçtığını gördük. İnsanlar neden kaçıyor? Kaçan kişiler kimler?

Ülkemizde farklı sınıflardan insanlar var. Kendi alın teriyle para kazanan insanlar, normal bir şekilde işçilik yahut ticaret yapıyorlar. Ancak hükümetle veya Amerikalılarla çalışan, bu sebeple başlarının belada olduğunu düşünerek kaçmak isteyen insanlar da var.

Bence durumun suçlusu, yıllardır Taliban'ı şeytanlaştıran ve onları kana susamış bir grup vahşi olarak gösteren medya. Bu ifadeler gerçekten ancak bu denli uzak olabilirdi. Kabil tek bir mermi dahi atılmadan ele geçirildi.

- Kabil'de şu an hayat nasıl? Taliban kontrolündeki hayat medya organlarının gösterdiği kadar kötü mü?

Benim yaşadığım bölge büyük ölçüde normale döndü.

Ancak bazı insanlar, Taliban'la ilgili 20 yıl süren kara propaganda sebebiyle, huzursuz durumdalar ve dikkatli olmaya çalışıyorlar.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.