"Pakistan güçleri Belucistan'da 392 sivili alıkoydu, 366'sını öldürdü"

"Pakistan güçleri Belucistan'da 392 sivili alıkoydu, 366'sını öldürdü"

Beluç insan hakları organizasyonları, Pakistan yönetiminin 2021 yılında Belucistan'da sivillere yönelik ihlallerinin sürdüğünü kaydetti.

Beluç insan hakları organizasyonları, Pakistan yönetiminin 2021 yılında Belucistan'da sivillere yönelik ihlallerinin sürdüğünü kaydetti.

Pakistan kontrolündeki Belucistan bölgesinde yaşanan ihlalleri gündem edinden "Belucistan İnsan Hakları Konseyi", 2021 yılında Pakistan yönetiminin bölgedeki ihlallerine dair veriler paylaştı.

Buna göre 2021 yılında Belucistan'da;

- 472 sivil, ordu ve istihbarat tarafından zorla alıkonuldu. Bunların 80'i daha sonra serbest bırakılırken, 392'sinin nerede olduğu ise halen bilinmiyor.

- Alıkonulanlar arasında 3 sivil, yaşları 7 ila 15 arasında değişen 12 çocuk ve 38 öğrenci bulunuyor.

- 366 sivil yargısız olarak infaz edildi.

- İnfaz edilenlerden 177'sinin cesedi, kimliği tespit edilemeyecek derecede tanınmaz haldeydi.

Pakistan'ın insan hakları ihlalleri

İran ve Afganistan ile sınırı bulunan ve etnik olarak Pakistan’dan ayrılan bölgede, uzun süredir bölge halkı ile Pakistan hükümeti güçleri arasında gerginlik yaşanıyor. Bölgede yaşayan etnik gruplar ağırlıklı olarak Beluçlar ve Peştulardan oluşuyor. Başkenti Kuetta olan bölgenin yaklaşık nüfusu 13 milyon. Yüzölçümü olarak Pakistan'ın önemli bir bölümünü oluşturan Belucistan, uzun süredir Pakistan'ın insan hakları ihlalleri ile anılıyor.

1948'de tamamen ilhak edildi

1947 yılında kurulan ve Belucistan’ın tamamına yakınını kendisine ilhak eden Pakistan, bağımsız olarak kalan diğer Beluç bölgelerinin üzerine ordu güçlerini yollayarak 1948 yılında kendisine bağlamıştı. Bu yıllardan sonra Belucistan’da günümüze dek gelen ve zaman zaman alevlenen bir direniş dalgası başladı. Geçmişten günümüze bölge çatışmanın ve gerginliğin merkezi oldu. Bu çatışmalar, tıpkı bölgenin hemen kuzeyinde yer alan Peştu aşiret bölgelerinde olduğu gibi Belucistan’da da insan hakları ihlallerini hayatın bir numaralı gündem maddesi haline getirdi.

Sivil toplum kuruluşları oluşturuldu

İnsan hakları ihlalleri öyle boyutlara ulaştı ki bölgede kaybolan, yani Pakistan güvenlik güçleri tarafından alıkonulan ve kendisinden bir daha haber alınamayan kişiler için sivil toplum kuruluşları dahi oluşturmuş durumda. Bu kuruluşların 2014 yılındaki tahminlerine göre, “ortadan kaybolan insanların sayısı yüzlerle binler arasında” olarak tahmin ediliyor. “Kaybolan Beluçlar İçin Uluslararası Ses” adlı insan hakları kuruluşu “2014 yılı itibarıyla 18 bin Beluç’un kayıp olduğunu ve bunlardan iki binden fazlasının ise öldürüldüğünün tahmin edildiğini” açıklamıştı.

Resmi rakamlara göre yalnızca 2002 ile 2005 yılları arasında tutuklanan insan sayısı yaklaşık olarak 4 bin. 2009 yılında ifade edilene göre ise bu kişiler arasından yalnızca iki yüzü mahkemeye çıkarıldı.

20 binden fazla Beluç kayıp

Bölgede zaman zaman yol kenarlarına ya da boş alanlara atılmış cesetlerde bulunuyor ve bu cesetlerin kaybolan kişilere ait olduğu tespit ediliyor. Belirtilene göre bulunan cesetlerde işkence izleri bulunuyor ve bu kişiler öğrenciler, avukatlar gibi toplum kesimlerinden taksi şoförleri ve çiftçilere dek uzanıyor. Bu da insan hakları ihlallerinin ayrımsız bir biçimde tüm bölgeye bir cezalandırma yöntemi olarak uygulandığını gözler önüne seriyor. Bir Avrupa Parlamentosu üyesi olan Marc Tarabella’ya göre “raporlar incelendiğinde alıkonulduktan sonra öldürülen kişilerin sayısının 2 bini aştığı görülüyor.” Yine Beluç Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olan Eşref Sercan'a göre “1999 ile 2015 yılları arasında 20 binden fazla Beluç ortadan kayboldu”, yani Pakistan güvenlik güçleri tarafından alıkonuldu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.