Pakistan Libya'daki Hafter güçlerine 4 milyar dolarlık savaş uçağı satacak
Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Asım Munir, Hafter'in subaylarına Libya'nın ‘aslanlar ülkesi’ olduğunu söylerken tarihi silah anlaşmasını sağlamlaştırmaya çalışıyor.
Reuters'in haberine göre Pakistan, Libyalı savaş ağası Halife Hafter'e bağlı güçlere Çin ile ortaklaşa üretilen savaş uçakları da dahil olmak üzere 4 milyar doların üzerinde askeri teçhizat satmak üzere bir anlaşma imzaladı.
Anlaşma, ikiye bölünmüş ülkedeki askeri güç dengesini önemli ölçüde değiştirebilir. Libya'nın doğusunu Halife Hafter, oğullarıyla birlikte yönetirken, ülkenin batısı Trablus merkezli ve BM tarafından tanınan bir hükümet tarafından yönetiliyor.
Pakistan Karakuvvetleri Komutanı (Bu Pakistan'daki en üst düzey askeri birim) Asım Munir geçen hafta Bingazi'ye yaptığı ziyarette Hafter'in oğlu Saddam ile görüşürken “Lütfen silahlı kuvvetlerinizi mümkün olduğunca güçlü hale getirin çünkü silahlı kuvvetler ülkelerin varlığının garantisidir” dedi.
Reuters silah anlaşmasının bu görüşmede sonuçlandırıldığını bildirdi.
Munir, Hafter'e bağlı silahlı güçlerin subaylarına hitaben yaptığı konuşmanın bir video kaydında, 1920-1930'larda Libya'nın İtalyan işgaline karşı verdiği mücadele Libyalı İslam Alimi Ömer Muhtar'a atıfta bulunarak “Libya bir aslanlar ülkesidir” dedi.
Reuters tarafından görülen silah anlaşmasının bir kopyasında Hafter güçlerinin Pakistan ve Çin tarafından ortaklaşa geliştirilen çok amaçlı bir savaş uçağı olan 16 adet JF-17 savaş uçağı ile temel pilot eğitimi için kullanılan 12 adet Super Mushak eğitim uçağı satın alacağı belirtiliyor.
Reuters'a konuşan Pakistanlı yetkililerden biri, anlaşmanın iki buçuk yıla yayılacağını ve kara, deniz ve hava ekipmanlarını içerdiğini belirtti. İki Pakistanlı yetkili anlaşmanın 4.6 milyar dolara kadar ulaşabileceğini ve bunun Pakistan'ın tarihindeki en büyük anlaşma olduğunu söyledi.
Ne Trablus hükümeti ne de Hafter güçleri önemli bir hava gücüne sahip değil
Hafter 2019 yılında BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya'nın desteğiyle Trablus'u ele geçirmek için başarısız bir girişimde bulundu. Türkiye Trablus'taki hükümeti savunmak için paralı askerler ve TB2 insansız hava araçları göndererek müdahalede bulundu. O tarihten bu yana Libya'nın batı yarısına binlerce asker konuşlandırdı ve Trablus hükümetiyle bir denizcilik anlaşması imzaladı.
Libya'nın değişen ittifakları
BAE ve Suudi Arabistan Trablus'la ilişkilerini geliştirirken Türkiye de Halife Hafter'le oğlu ve muhtemel halefi Saddam üzerinden ilişki kurdu. Bu yılın başlarında Halife Hafter'in Türkiye'yi ziyaret etmesi konusunda görüşmeler yapılmış ancak ziyaret gerçekleşmemişti.
Pakistan, hem Suudi Arabistan'a hem de BAE'ye oldukça yakın. Suudi Arabistan Hafter'e en yakın Körfez ülkesi olmakla birlikte Hafter'e destek verdi ve Hafter lehine lobi faaliyetlerinde bulundu.
Hafter ailesinin Mısır'la olan bağları, Sudan'daki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) verdikleri destek ve koordinasyon nedeniyle gerilmişti.
Pakistan'ın Hafter'e silah satma kararı kilit bir ortağıyla diplomatik ilişkilerini de zora sokabilir.
Körfez ülkeleri bu anlaşmadan endişe duymasa da Pakistan ile yakın diplomatik ve güvenlik bağları olan Türkiye'yi kızdırabilir.
Ankara, Keşmir konusunda Hindistan ile yaşadığı toprak anlaşmazlığında Pakistan'ı destekliyor. Türkiye, Pakistan'ın en büyük üçüncü silah tedarikçisi olmasına rağmen, en büyük tedarikçi olan Çin'den çok daha iyi bir performans sergilemektedir.
Pakistan'ın yükselen rolü
Pakistan'ın nakit sıkıntısı çeken yönetimi, askeri donanımının Mayıs ayında Hindistan ile yaşanan ölümcül çatışmadaki performansından faydalanarak silah ihracatını arttırmaya çalışıyor.
BM'nin 2011'den bu yana uyguladığı silah ambargosuna rağmen Libya'ya yıllardır silah akıyor.
Pakistan Hafter'e Çin silahları satacak olsa da Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinden bu yana Pakistan'ın ABD ile ilişkileri de önemli ölçüde iyileşti.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif Ekim ayında Mısır'daki Gazze ateşkesi imza töreninden canlı yayında Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermişti.
Pakistan'ın en etkili lideri olarak görülen (ayrıca Pakistan'ın askeri lideri olarak gösteriliyor) Kara Kuvvetleri Komutanı Asım Munir, bu yıl Trump ile iki kez görüştü ve Gazze konusunu görüşmek üzere Beyaz Saray'ı üçüncü kez ziyaret etmesi bekleniyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye
