Pakistan seçimleri: İmran Han'ın partisi başbakan adayını açıkladı

Pakistan seçimleri: İmran Han'ın partisi başbakan adayını açıkladı

Güney Asya ülkesi Pakistan bağımsızlığını kazandığı günden bu yana siyasi ve ekonomik çalkantılarla boğuşuyor.

Pakistan'da sonuçsuz kalan seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurmaya çalışan İmran Han'ın partisi başbakan adayını belirledi ve geçen haftaki seçimlerde hile yapıldığı iddialarına karşı protesto gösterileri düzenleme sözü verdi.

Partinin geçici başkanı Guhar Ali Han'a göre, hapisteki eski başbakanın partisi Pakistan Tahrik-i İnsaf, Pakistan'ın ikinci cumhurbaşkanı olan askeri liderin torunu Ömer Eyub Han'ı ülkeyi yönetmesi için aday olarak seçti. Han ayrıca Cumartesi günü için ülke çapında protesto çağrısında bulundu.

Ali Han, Pakistan'ın kuzeyindeki Ravalpindi kentinde İmran Han'ın tutulduğu hapishanenin önünde düzenlediği basın toplantısında destekçilerinin "kazanana kadar savaşmaları" gerektiğini söyledi.

Yaşanan bu gelişmeler, partinin adını ya da seçim sembolü olan kriket sopasını seçimlerde kullanmalarının yasaklanmasına rağmen Han'a sadık olanların güçlü bir performans sergilediği seçimlerin ardından Güney Asya ülkesinde derinleşen siyasi krize bir yenisini ekledi.

Pakistan'ın borsası Perşembe günü yüzde 1,9 gerileyerek son beş günde dördüncü kez düşüş kaydetti.

Ordunun desteğini alan Navaz Şerif ve kardeşi Şahbaz'ın liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz, hükümet kurma yarışında önde gidiyor. Aralarında Bilawal Bhutto Zardari'nin Pakistan Halk Partisi'nin de bulunduğu diğer gruplar, eski başbakan Şahbaz'ı başbakan olarak destekleyeceklerini açıkladılar.

Han'ın partisi, alt mecliste kadınlara ve dini azınlıklara ayrılan koltukların bir kısmına sahip olabilmek için" Meclis Vahdet-i Müslimin Pakistan" adlı daha küçük bir grupla güçlerini birleştirecek. Parti ayrıca, kendisine sadık olanların kaybettiği sandalyelerin yeniden sayılması için seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla davalar açtı.

PTI'nın başbakan adayı Ömer Eyub Han, ilk önceliğinin İmran Han ve diğer parti liderlerini hapisten çıkarmak olacağını söyledi.

Ülkenin alt meclisine atıfta bulunarak X'te yaptığı bir paylaşımda Ömer Eyub Han, "PTI, Ulusal Meclis'teki başbakanlık seçimlerine katılacak ve inşallah kazanacak” dedi ve ekledi: "Yetkilerimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz."

Yeni başbakanın seçileceği parlamento oylamasının tarihi henüz açıklanmadı. Ancak bu görevi kim alırsa alsın birçok zorlukla karşı karşıya kalacak. Enflasyon yüzde 28 ile Asya'nın en yüksek seviyesinde seyrediyor ve Uluslararası Para Fonu'nun son kurtarma programı Nisan ayında sona erecek, bu da yeni liderin yeni bir anlaşma müzakere etmesi gerekeceğini gösteriyor.

PTI Başkanı Guhar Ali Han protestoların barışçıl olacağını söyledi ve diğer küçük partileri "yetkinin değiştirildiğine ve hile yapıldığına" inanıyorlarsa protestolara katılmaya davet etti.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından bu yana polisin yoğun olarak müdahale ettiği protestolar ufak çaplı oldu.

İmran Han Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında başbakanlıktan düşürülmüştü. Han protesto çağrısı yaptığında yüz binlerce destekçisi sokaklara dökülmüş, oturma eylemleri düzenlemiş ve otoyolları kapatmıştı.

Protestolar Mayıs ayında Han'ın İslamabad yüksek mahkemesinin bahçesinde tutuklanmasıyla şiddetlendi. Destekçileri sokaklara dökülerek hükümet ve askeri binaları tahrip etti.

Bu durum, gösterilere katıldığı iddia edilenlerin askeri mahkemede yargılanmasına, üst düzey liderlerin Han'ın partisinden ayrılmasına ve eski kriket yıldızının daha fazla davayla karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Pakistan'ın modern tarihinin büyük bölümünde doğrudan ya da perde arkasından ülkeyi yöneten ordu, geçtiğimiz günlerde artık siyasete karışmayacağını açıklamıştı.

Han, generallerin Nisan 2022'de kendisini iktidardan düşürmek için diğer siyasi partilerle komplo kurduğunu ve kendisine ve grubuna yönelik baskılardan sorumlu olduğunu söylemiş, ordu ise bu iddiaları defalarca reddetmişti.

Güney Asya ülkesi Pakistan bağımsızlığını kazandığı günden bu yana siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.