Pakistan seçimleriyle ilgili bilinmesi gerekenler

Pakistan seçimleriyle ilgili bilinmesi gerekenler

Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı günden bu yana siyasi ve iktisadi krizlerle boğuşan bir Güney Asya ülkesi olarak öne çıkıyor.

Ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan Güney Asya ülkesi Pakistan'ı önümüzdeki beş yıl boyunca -herhangi bir darbe olmaması durumunda- yönetecek yeni bir hükümetin kurulmasına vesile olacak seçimler bugün yapılacak.

İşte Pakistan'da 8 Şubat'ta gerçekleştirilmesi planlanan seçimlerin nasıl işlediğine dair bazı gerçekler:

- Pakistan kenti ifadesine göre parlamenter bir demokrasiyle yönetiliyor ve seçimler Ulusal Meclis adı verilen ulusal yasama organı ile dört eyalet yasama organındaki sandalyeler için yapılacak.

- 241 milyonluk nüfusun 128 milyonu, yani 18 yaşından büyük olan tüm Pakistanlılar oy kullanma hakkına sahiptir. Oy verme kabinleri genellikle sabah 9'dan akşam 5'e kadar açıktır ancak istisnai durumlarda bu süre uzatılabilir.

- Seçim günü seçmenler, seçim bölgelerini temsil edecek biri ulusal diğeri eyalet olmak üzere iki milletvekili için oylarını kullanacaklardır. Federal meclis için 5.121, eyaletler için ise 12.695 aday yarışıyor.

- Ulusal Meclis 336 sandalyeden oluşuyor. Bunların 266'sı oy verme gününde doğrudan oylama yoluyla belirlenirken, 70 ayrılmış sandalye - 60'ı kadınlar ve 10'u gayrimüslimler için - her partinin meclisteki gücüne göre dağıtılıyor.

- Kazanan adaylar Ulusal Meclis üyesi olurlar. Bağımsız adaylar seçimlerden sonra herhangi bir partiye katılma seçeneğine sahiptir.

- Ulusal Meclis kurulduktan sonra, meclis başkanını seçmek için parlamentoda oylama yapılır ve bu kişi başbakan olur.

- Başarılı bir başbakan adayının mecliste salt çoğunluğu sağlaması, yani en az 169 üyenin desteğini alması gerekir.

- Bir başbakan adayı Ulusal Meclis'teki oylamayı kazandığında, başbakan olarak yemin eder. Yeni başbakan, federal hükümeti oluşturan kabine bakanlarını seçer.

- Bir başbakan ve eyalet hükümeti seçmek için il düzeyinde de benzer bir süreç izlenir.

Pakistan'da kim başbakan olacak?

Pakistan'da ismi geçmiş dönemde yolsuzluk iddialarına karışmış ve bu suçtan hüküm giymiş olan Navaz Şerif'in başbakan olması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

Ülkeyi perde gerisinden yöneten ordu ve istihbaratın da Navaz Şerif'e destek verdiği ülke gündeminde olan haberler arasında.

Ayrıca ülkedeki seçimleri güvenilirliğiyle ilgili ciddi soru işaretleri de mevcut.

Kaynak: Mepa News, Reuters

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.