Pakistan 'toplumsal cinsiyet eşitliği' hedefini devlet stratejisi olarak belirledi

Pakistan 'toplumsal cinsiyet eşitliği' hedefini devlet stratejisi olarak belirledi

Pakistan'da yayınlanan yeni Ulusal Güvenlik Politikası'nda "toplumsal cinsiyet eşitliği" başlığına da yer verildi.

Pakistan'da yayınlanan yeni Ulusal Güvenlik Politikası'nda "toplumsal cinsiyet eşitliği" başlığına da yer verildi.

2014 yılından bu yana hazırlanan ve Pakistan devletinin stratejik hedeflerini bir program halne getiren belge, iç ve dış tüm siyasi, stratejik ve ekonomik hedefleri detaylı bir şekilde ele alıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği maddesi

Belgede, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı öngören bir kısma yer verilmesi de dikkat çekti.

Pakistanlı yazarlar ve gazeteciler, yeni politika metninde "toplumsal cinsiyet eşitliği" maddelerinin yer almasını yazılarına taşıdı.

"Cinsiyet Güvencesi" başlıklı kısımda şu ifadeler yer alıyor:

"Kadınlar Pakistan nüfusunun yarısını teşkil ettiğinden, barış ve emniyeti sağlamak için cinsiyeti göz önüne alan bir bakışı benimsemeyen hiçbir güvenlik politikası başarılı olamaz. Cinsiyet eşitliği ve daha geniş anlamda insan hakları, eşitsizlik ve şiddet kadınların eşit katılım kapasitesini baltaladığı için, yüksek öneme sahip konulardır. Kadınların iş hayatını katılımının, özellikle kolluk kuvvetleri ve adalet sektörlerinde, kamu hzmetlerine adil erişimlerini sağğlamak için esastır. Aynı şekilde, kadınlara ve trans bireylere evde, kamusal alanlarda ve iş yerlerinde güvenli bir ortam sağlamak ülkenin önceliklerindendir.

(...)

Politika hedefleri: Kadınların ve trans bireylerin, kamusal hayatın tüm alanlarına özgür ve güvenli katılımını sağlamak. Kadınların karar alma oturumlarına, politika oluşturmaya, barış, koruma ve güvenlik üzerinde çalışan kurumlara dahil edilmesini en üst düzeye çıkarmak. Vatandaşları, bilhassa kadınları ve trans bireyleri cinsiyete dayalı şiddetten korumak."

Oldukça muhafazakar bir toplum olan Pakistan'da "cinsiyet eşitliği" düşüncesinin devlet tarafından politika haline getirilmesinin tepkilere yol açabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.