Pakistan'da İmran Han'ın başbakanlığı sona erebilir

Pakistan'da İmran Han'ın başbakanlığı sona erebilir

Pakistan Başbakanı İmran Han, yapılacak güven oylamasıyla görevinden düşürülme riskiyle karşı karşıya.

Pakistan Başbakanı İmran Han, yapılacak güven oylamasıyla görevinden düşürülme riskiyle karşı karşıya.

Yaklaşık bir hafta içerisinde muhalefetin, İmran Han'ı görevden düşürmek üzere meclisi güven oylaması için toplayacağı ifade ediliyor.

Pakistan meclisinde, gereken çoğunluğu zorlukla sağlayarak bir koalisyon oluşturabilen ve başbakan olan İmran Han, halihazırda 179 vekil tarafından desteklenen bir koalisyona liderlik ediyor. İktidar için 342 sandalyeli mecliste 172 sandalyeye sahip olmak gerekirken, İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf partisi 155 vekile sahip.

Koalisyona destek veren diğer partilerin İmran Han'dan desteklerini çekmeleri halinde, Han'ın başbakanlık görevinin son bulacağı belirtiliyor.

"Güven oylamasıyla İmran Han devrilecek"

İmran Han'ın koalisyon ortakları da, güven oylamasına dair pozitif mesajlar vermiyor. Başbakan Yardımcısı Pervez İlahi, koalisyon ortaklarının da muhalefete meylinin olduğunu ve güven oylamasında İmran Han'a karşı oy verebileceklerini ifade etti.

162 vekile sahip olan ve oldukça güçlü partileri bünyesinde barındıran muhalefet ise, İmran Han'ı devirmek için fazladan yalnızca 10 oya ihtiyaç duyuyor. Muhalefet içerisinde eski başbakanlardan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ve Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi (PPP) bulunuyor.

Muhalifler, en az 24 iktidar vekilinin kendilerine destek olacağını öne sürüyor.

İmran Han ekonomiyi, dış politikayı ve ülke idaresini yürütememekle suçlanıyor. Ordu destekli bir başbakan olmakla suçlanan Han ise suçlamaları reddediyor.

Pakistan'da şimdiye kadar seçilerek göreve gelen sivil hiçbir başbakan, kanuni görev süresini tamamlayamadı. Güven oylamasıyla görevden alındığı takdirde İmran Han da bu siyasiler arasındaki yerini almış ve süresini tamamlayamamış olacak.

Han, 2018 yılının Ağustos ayından bu yana Pakistan Başbakanı olarak görev yapıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.