Pakistan'da ordunun nüfuzunu artıracak yasa 'cumhurbaşkanına rağmen' onaylandı

Pakistan'da ordunun nüfuzunu artıracak yasa 'cumhurbaşkanına rağmen' onaylandı

Pakistan'da ordunun nüfuzunu artıracak olan yasaların onaylanma biçimi tepki topladı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, ordunun nüfuzunu artıran iki tartışmalı yasa tasarısını onayladığı iddialarını reddetti.

Yasalar cumhurbaşkanının doğrudan onayı olmamasına rağmen yasalaşarak yürürlüğe girdi.

Pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Alvi, tasarıları imzalamadan iade ettiğini ancak cumhurbaşkanlığı personelinin "kendi iradesine engel olduğunu" söyledi.

Alvi, kendisinin yasaları onaylamadığını, çalışanlarından yasaları iade etmelerini istediğini belirtti. Alvi'ye göre cumhurbaşkanlığı personeli, yasa belgelerini onaysız bir şekilde iade ettiklerini belirtti. Ancak onay veya veto için gereken süre geçtikten sonra Alvi, belgelerin iade edilmediğini öğrendi. Böylece yasalar, cumhurbaşkanının iradesine rağmen yasalaştı.

Pakistan'ın geçici Adalet Bakanı Ahmed İrfan Aslam gazetecilere yaptığı açıklamada, Alvi'nin "onayı kasıtlı olarak geciktirdiğini" ve tasarıları onay yahut veto olmaksızın iade ettiğini söyledi. Aslan, tasarıların 10 gün geçmesine rağmen cumhurbaşkanı tarafından bir eylemde bulunulmadığı için kendiliğinden yasalaştığını da sözlerine ekledi.

Senato Sekreterliği tarafından yayınlanan gazetede tasarıların "başkan tarafından onaylanmış sayıldığını" belirtti.

Onaylanan iki yasa, askeri istihbarat görevlilerinin kimliklerini ifşa etmeyi suç haline getiriyor ve ayrıca "orduyu karalama suçu" için hapis cezası öngörüyor.

İlk tasarı göre bir istihbarat yetkilisinin, muhbirin ya da istihbari kaynağın kimliğini ifşa edenlere üç yıl hapis ve 10 milyon rupiye (34 bin dolar) kadar para cezası öngörüyor. İkinci tasarı ise ulusal güvenlikle ilgili hassas bilgileri ifşa edenlere beş yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Pakistan'ın eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de geçtiğimiz gün söz konusu yasalar gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum