Pakistan'da pazar yerinde patlama: 25 ölü, 50 yaralı

Pakistan'da pazar yerinde patlama: 25 ölü, 50 yaralı

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde bir pazar yerinde patlama gerçekleşti.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletinde yer alan Kalaya yerleşiminde bir pazar yerine bombalı saldırı gerçekleştirildi. Polis kaynaklarının ifadesine göre bombalı saldırıda en az 25 kişi yaşamını yitirdi. 

Patlamanın gerçekleştiği Orakzay ilçesinin yetkililerinden Halid İkbal'in haber ajanslarına yaptığı açıklamaya göre, patlamanın kaynağı sebzelerin arasına gizlenmiş bir el yapımı patlayıcı. Patlamada en az 50 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bölgenin konumu:

Peşaver'in 40 kilometre güneybatısındaki Kalaya'da gerçekleşen patlamanın sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Bugün sabah saatlerinde ülkenin güneyindeki liman şehri Karaçi'de Çin Konsolosluğu hedef alan bir saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda, saldırı düzenleyenler de dahil olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirmiş, saldırının sorumluluğunu Belucistan Kurtuluş Ordusu üstlenmişti.

Aşiret bölgeleri Hayber Pahtunhva'ya bağlanmıştı

Saldırının gerçekleştiği bölge yakın bir zamana kadar aşiret bölgeleri içerisinde yer alıyordu. Bacur, Hayber, Kurram, Muhmend, Kuzey Veziristan, Güney Veziristan ve Orakzay adlı 7 bölgeden oluşan aşiret alanları 28 Mayıs'ta ilan edilen kararla Hayber Pahtunhva eyaletine bağlanmıştı.

Uzun bir süredir Pakistan'dan ayrı bir görünüm arz eden bölge, zaman zaman Pakistan için 'ciddi bir baş ağrısı' olarak niteleniyordu. Ülkede Peştun azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölge genel olarak bağımsız bir hüviyete sahipti.

Aşiret bölgeleri kimi zaman Pakistan'ın insan hakları ihlalleri ile de anılıyor. Bölgede daha çok Pakistan Talibanı ile süren savaşta sivillere yönelik bombardımanlar, alıkoymalar gibi ihlaller sıklıkla yaşanıyordu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.