Pakistan'da seçim sonuçlarını protesto eden eylemciler otoyolları kapattı

Pakistan'da seçim sonuçlarını protesto eden eylemciler otoyolları kapattı

Eski Başbakan İmran Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf partisi ve bağlı kuruluşları Pazar günü yayınlanan son sonuçlara göre en fazla sandalyeyi kazandı.

Fotoğraf: Adeel Azhar

Binlerce protestocu Pakistan'da geçen hafta yapılan genel seçim sonuçlarını protesto etmek için otoyolları kapattı ve gün boyu sürecek bir grev başlattı.

Pazartesi günü yapılan gösteriler, 8 Şubat'ta yapılan oylamanın kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından, oylara hile ve şaibe karıştırıldığı iddiaları ve bir sonraki hükümetin kurulmasına ilişkin yoğun belirsizlik nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu bir ortamda gerçekleşti.

Eski Başbakan İmran Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) partisi ve bağlı kuruluşları Pazar günü açıklanan nihai sonuçlara göre 264 sandalyenin 95'ini alarak en çok sandalye kazanan parti oldu. Eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) partisi 75 sandalye ile ikinci sırada yer aldı.

Hiçbir partinin çoğunluğu kazanamaması nedeniyle, ülkenin bir sonraki başbakanını seçecek bir koalisyon hükümeti kurulması için karmaşık müzakereler devam ediyor.

Düzinelerce seçim bölgesi sonucunun mahkemeye taşındığı Pakistan'ı haftalar sürecek bir siyasi belirsizlik bekliyor.

Bu zorlu görüşmelerin ortasında, oylara hile karıştırıldığı iddialarıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor. PTI ayrıca Han'ın, bazıları oylamadan hemen önce onaylanan mahkumiyet kararları nedeniyle seçimlere katılamamasını da protesto ediyor.

Diğer partilerle birlikte PTI, oylara hile karıştırıldığını iddia ederek çok sayıda seçim bölgesinde yenilgiyi kabul etmeyi reddetti.

Hafta sonu Lahor'da binlerce kişi sokaklara döküldü ve onlarca kişi tutuklandı. Parti Pazartesi günü de protesto gösterileri ve grev düzenledi.

Belucistan eyaletindeki hükümet sözcüsü Can Açakzai, protestocuları "mağlubiyeti kabul ederek" ve otoyollardan çekilerek "erdem göstermeye" çağırdı.

Polis daha önce yasadışı gösterilere karşı sert önlemler alacağı konusunda uyarıda bulunmuş ve sömürge döneminden kalma bir yasa olan ve halka açık gösterileri yasaklayan 144. maddeye atıfta bulunmuştu.

İslamabad polis teşkilatından Pazar günü yapılan açıklamada "Bazı kişiler Seçim Komisyonu ve diğer devlet daireleri çevresinde yasadışı toplantıları kışkırtıyor" denildi.

Polisin açıklamasında, "Yasadışı toplantılara karşı yasal işlem yapılacaktır. Toplanma talebinde bulunmanın da bir suç olduğu unutulmamalıdır" denildi.

Benzer bir uyarı da AFP çalışanlarının polisin bir seçim bürosunu protesto eden PTI destekçilerine göz yaşartıcı gaz sıktığını gördüğü Rawalpindi'de yapıldı.

Lahor'da yaklaşık 200 PTI destekçisinden oluşan bir grup, polisin sert müdahalesinin ardından hızla dağıldı.

Öte yandan, Pakistan'ın güçlü ordusunun desteğine sahip Şerif'in PML-N'si ile seçimlerde 54 sandalye ile üçüncü olan Bilawal Bhutto Zardari'nin Pakistan Halk Partisi (PPP) ittifak görüşmeleri yürütüyor ve kimin başbakan olacağı konusunda tartışıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.