Pakistan'da yolsuzluk depreminin ardından yeni başbakan kim olacak?

Pakistan'da yolsuzluk depreminin ardından yeni başbakan kim olacak?

Navaz Şerif'in görevine mal olan yolsuzluk suçlamalarının ardından Pakistan'da yeni başbakanın kim olacağına dair tartışmalar sürüyor.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Navaz Şerif’in görevden alınmasına karar verdi. Şerif kararın ardından istifa etti.

Mahkeme, Şerif’in 2013 yılındaki adaylık başvurusunda, deniz aşırı varlıklarıyla ilgili gelirini doğru beyan etmediği belirtildi. Şerif’in dürüst olmadığı belirtilen açıklamada, "Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, anayasa doğrultusunda demokratik sürecin devamını sağlamak için her türlü gerekli adımı atmak durumundadır" denildi.

Mahkeme ayrıca Şerif’in çocukları, damadı ve Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar ile ilgili yolsuzluk soruşturmalarının da en kısa zamanda tamamlanmasına ve altı ay içinde bir karar açıklanmasına hükmetti. İshak Dar da görevden alındı.

Navaz Şerif ve ailesiyle ilgili soruşturma, Panama Belgeleri'nde çocuklarının denizaşırı bankalarda hesapları olduğu ve yurtdışında bu sayede gayrimenkul satın aldıklarının ortaya çıkması üzerine başlamıştı.

Belgelerde ayrıca yüzlerce Pakistan vatandaşının da ismi geçiyor.

Başbakanlık Sözcüsü, Şerif’in ciddi çekincelerine rağmen mahkeme kararını kabul ettiğini açıkladı.

Duruşmaya katılan Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb, kararın, iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği için “sürpriz” değil ama “üzücü” olduğunu söyledi. Aurangzeb, "Tarih şuna şahittir ki Navaz Şerif ne zaman haksız biçimde görevden alınsa, Pakistan halkı onu daha büyük çoğunlukla geri getirir" dedi.

Muhalefetteki Tehrik-i İnsaf destekçileri, mahkeme önünde kutlamalar yaptı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan muhalefet vekillerinden Asad Umar, "Bu adalet için, anayasal demokrasi için bir zaferdir. Bugünden sonra Pakistan Anayasası iktidarda olacaktır, Şerif ailesi değil" dedi.

67 yaşındaki Navaz Şerif, 1990’lardaki iki başbakanlık döneminde de büyük yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

1999'da askeri darbeyle görevi bırakmak zorunda kalmış, 2013'te Suudi Arabistan’daki sürgünden dönerek yeniden iktidara gelmişti.

Yasalara göre, Navaz Şerif’in kabinesi de dağılmış oldu. Cumhurbaşkanı şimdi Parlamento’nun alt kanadı olan Ulusal Meclis’ten yeni bir başbakan seçmesini talep edecek.

Şerif’in yerine kimin geleceği belirsiz. Meclis’te çoğunluk hala Şerif’in partisi Pakistan Müslüman Birliği'nin elinde.

Hukuk uzmanları, partinin aday göstereceği milletvekilinin, Ulusal Meclis’te onaylanmasının bu nedenle zor olmayacağını belirtiyor. Adaylar arasında, Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal, Parlamento Sözcüsü Ayaz Sadık, Ticaret Bakanı Hurram Dastgir Han, Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi, Savunma Bakanı Hoca Muhammed Asıf ve Navaz Şerif’in kardeşi, aynı zamanda Pencap Eyaleti Başkanı Şahbaz Şerif’in adı geçiyor

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.