Pakistan'daki kömür madeni faciasında 12 madenci can verdi

Pakistan'daki kömür madeni faciasında 12 madenci can verdi

Başbakan Şahbaz Şerif "kaybedilen değerli hayatlardan dolayı derin üzüntü ve keder duyduğunu" ifade etti.

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bir kömür madeninde meydana gelen gaz patlamasında en az 12 madenci hayatını kaybetti.

Host maden bölgesindeki Harnai'de bulunan özel kömür ocağında Salı günü geç saatlerde meydana gelen patlamanın ardından meydana gelen göçükte işçiler yerin yaklaşık 240 metre altında mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri gece boyunca çalışarak Çarşamba sabahı 12 madencinin cesedine ulaştı.

Meslektaşlarını kurtarmaya çalışan sekiz kişi de birkaç saat boyunca mahsur kaldı. Daha sonra bir kurtarma ekibi tarafından -bazıları baygın halde- çıkarıldılar.

Belucistan Madencilik Genel Müdürü Abdullah Şahvani Çarşamba günü yaptığı açıklamada ölü sayısını doğruladı ve olayın Pakistan'ın kömür zengini batı bölgelerinde yaygın bir kaza nedeni olan metan gazından kaynaklandığını söyledi.

Başlangıçta, eyalet başkenti Kuetta'nın yaklaşık 80 kilometre doğusunda bulunan maden çöktüğünde sadece 10 madencinin mahsur kaldığı düşünülüyordu.

Başbakan Şahbaz Şerif "kaybedilen değerli hayatlardan dolayı derin üzüntü ve keder duyduğunu" ifade etti.

Tehlikeli çalışma koşulları ve zayıf güvenlik standartlarıyla bilinen Pakistan madenlerinde ölümcül vakalar ender rastlanan bir durum değil.

Mayıs 2018'de Pakistan'ın en büyük ama en yoksul eyaleti olan ve doğal kaynaklar açısından oldukça zengin Belucistan'daki iki bitişik kömür madeninde meydana gelen gaz patlamalarının ardından 23 kişi ölmüş, 11 kişi de yaralanmıştı.

Gaz patlamalarının Belucistan'daki bir başka kömür ocağında göçüğü tetiklediği 2011 yılında da toplam 43 işçi hayatını kaybetmişti.

Belucistan Kömür Madenleri İşçileri Federasyonu Başkanı Lala Sultan "Bu olay Belucistan'da ne ilk ne de son olacak" dedi.

"Kömür madenlerindeki güvenlik önlemleri neredeyse hiç uygulanmıyor. Diğer vilayetlerde bazı güvenlik protokolleri uygulanırken, Belucistan'da güvenlik tamamen ihmal ediliyor."

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.