Pakistan'dan Çin'e: 'Borçlarımızı ödemede kolaylık sağlayın'

Pakistan'dan Çin'e: 'Borçlarımızı ödemede kolaylık sağlayın'

Pakistan'ın Çin'e, ülkeye olan borçlarını ödemeleri konusunda kolaylık sağlamaları talebinde bulunduğu bildirildi.

Pakistan'ın Çin'e, ülkeye olan borçlarını ödemeleri konusunda kolaylık sağlamaları talebinde bulunduğu bildirildi.

Bloomberg'in haberine göre, Pakistan söz konusu talebi Çin'e resmi olarak iletmeyi planlıyor. İki taraf arasındaki bilgilendirme görüşmelerinde Pakistanlı yetkililer, geri ödeme konusunda Çin'in kolaylık sağlamasını talep ettiler.

Çin, "Bir Kuşak Bir Yol" projesi kapsamında Pakistan topraklarında önemli yatırımlara imza atmıştı. Özellikle son 8 yıllık süre içerisinde ülkede enerji alanında birçok yatırım yapılmış, ondan fazla enerji santrali kurulmuştu. Görüşmelerde bu enerji santrallerinin geri ödemesi konusu üzerinde özellikle durulduğu bildirildi.

Çin Pakistan'da yaptığı altyapı yatırımlarının yanı sıra, ülkenin enerji problemini çözmek için de ciddi yatırımlara imza atmıştı.

Çin'in Pakistan'da "Bir Kuşak Bir Yol" projesi kapsamında bugüne kadar bitmiş ve planlanan projelerinin toplam bedeli 33 milyar doları aşıyor. Bunların 22 milyar dolarlık kısmı enerji projeleri.

Pakistan-Çin ilişkileri ve Doğu Türkistan meselesi

Pakistan, Çin ile yakın ilişkilere sahip. İnsan hakları örgütleri Pakistan'ı, Çin ile yakın ilişkileri sebebiyle Doğu Türkistan'da yaşananlara sessiz kalmakla suçluyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han da, 2019 yılında verdiği bir röportajda, dünyanın gündemine oturan Çin'in Uygur Türkleri üzerindeki asimilasyon politikasıyla ilgili, "Bunun hakkında çok şey bilmiyorum" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Pakistan Başbakanı Ulusal Güvenlik ve Stratejik Politika Planlama Danışmanı Moeed Yusuf, Ekim 2020'de The Wire'dan Karan Thapar'a konuşmuş, Doğu Türkistan'da Çin'in Müslüman Uygurlara yönelik baskı politikasına dair soruları da yanıtladı.

Çin ile oldukça yakın ortak olduklarını vurgulayan Yusuf, Uygurlar konusunun aslında bir mesele olmadığını öne sürmüştü.

Yusuf, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Uygurlar bir mesele değil. Bizim heyetlerimiz bile bölgeyi ziyaret etti. Bölgeyi gördük ve bir mesele olmadığına dair yüzde yüz tatmin olduk. Batı istediğini söyleyebilir. Ben sorumlu bir yetkili olarak, Uygurlara ve Çin'deki her şeye dair bilmemiz gereken her şeyi bildiğimizi söylüyorum. Çinliler de bize dair her şeyi biliyor. Sıfır endişemiz var, kesinlikle sıfır endişe."

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.