Papa'dan Zelenskiy'e: Yenildiğinizi gördüğünüzde müzakere etmelisiniz

Papa'dan Zelenskiy'e: Yenildiğinizi gördüğünüzde müzakere etmelisiniz

Zelenskiy'nin sözcüsü, Papa'nın sözleriyle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Papa Francis verdiği bir röportajda Ukrayna'nın "beyaz bayrak" cesaretine sahip olması ve Moskova'nın iki yıl önceki geniş çaplı işgalinin ardından on binlerce kişinin ölümüne neden olan Rusya ile savaşı sona erdirmek için müzakere etmesi gerektiğini söyledi.

Francis bu yorumlarını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Ukrayna ve Rusya arasında savaşı sona erdirecek bir zirveye ev sahipliği yapma teklifinden önce, geçen ay İsviçre yayın kuruluşu RSI ile yaptığı bir röportajda dile getirdi.

Erdoğan bu yeni teklifi Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından yaptı. Zelenskiy barış isterken hiçbir topraktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ukrayna liderinin kendi barış planı Rus birliklerinin Ukrayna'nın tamamından çekilmesini ve devlet sınırlarının yeniden tesis edilmesini öngörüyor. Kremlin ise Kiev'in belirlediği şartlarda barış görüşmelerine katılmayı reddediyor.

Zelenskiy'nin sözcüsü, Papa'nın sözleriyle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Röportajda Francis'e, Rus güçlerini geri püskürtemediği için Ukrayna'nın pes etmesi gerektiğini söyleyenler ile bunu yapmanın güçlü tarafın eylemlerini meşrulaştıracağını söyleyenler arasındaki tartışmaya ilişkin pozisyonu soruldu.

Röportajı gerçekleştiren kişi soruda "beyaz bayrak" terimini kullandı.

Reuters'in Cumartesi günü ulaştığı mülakatın ön dökümüne ve videonun bir kısmına göre Francis, "Bu bir yorum, bu doğru" dedi. Röportajın 20 Mart'ta yeni bir kültürel programın parçası olarak yayınlanması planlanıyor.

"Ama bence en güçlü olan, duruma bakıp insanları düşünen ve beyaz bayrak cesaretine sahip olup müzakere eden kişidir" diyen Francis, görüşmelerin uluslararası güçlerin yardımıyla gerçekleşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Müzakere kelimesi cesur bir kelimedir. Yenildiğinizi, işlerin iyi gitmediğini gördüğünüzde, müzakere etme cesaretine sahip olmalısınız."

Geçmişte müzakerelerin gerekliliğinden bahsetmiş olmasına rağmen, Francis'in Ukrayna savaşını tartışırken ilk kez "beyaz bayrak" ya da "yenilmiş" gibi terimler kullanması dikkat çekti.

Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni yaptığı açıklamada Papa'nın röportajı yapan kişi tarafından kullanılan "beyaz bayrak" terimini anladığını ve bu terimi "düşmanlıkların durdurulmasını (ve) müzakerelerin cesaretiyle elde edilen bir ateşkesi belirtmek için" kullandığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 87 yaşındaki Papa, İtalyan Kardinal Matteo Zuppi isimli bir barış elçisini Kiev, Moskova ve Washington'a göndererek bu ülkelerdeki liderleri dinlemişti.

Francis müzakere konusunda "İnsan utanç duyabilir” dedi ve ekledi: “Ama (savaş) daha kaç kişinin ölümüyle sonuçlanacak? Zamanında müzakere etmeli, arabulucu olabilecek bir ülke bulmalı.” Papa, teklifte bulunan ülkeler arasında Türkiye'yi de saydı.

Röportajın bir başka bölümünde İsrail ile Hamas arasındaki savaştan söz eden Francis şunları söyledi: "Müzakere asla bir teslimiyet değildir."

Zelenskiy geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Şubat 2022'deki Rus işgalinden bu yana 31.000 Ukrayna askerinin öldüğünü ve ülkenin işgal altındaki bölgelerinde on binlerce sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum