'Pasifist Japonya' askeri politikalarını güçlendiriyor

'Pasifist Japonya' askeri politikalarını güçlendiriyor

Japonya, savunma politikasını temelden güçlendireceğini duyurdu.

İkinci Dünya Savaşı sonrası 'barışçıl' bir anayasa kabul eden Japonya, savunma politikasını temelden güçlendireceğini duyurdu. Başbakan Kişida Fumio, Japonya'nın düşman üslerine saldırma yeteneği kazanmak da dahil olmak üzere seçenekleri gözden geçireceğini kaydetti.

Tokyo yönetimi ayrıca ülkede konuşlu ABD askeri güçlerine yönelik verdiği ev sahibi desteğini artırma kararı aldı.

Başbakan Kişida, "İnsanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını korumak için, düşman üslerine saldırma yeteneği de dahil olmak üzere tüm seçenekleri inceleyeceğiz ve savunma duruşumuzu güçlendireceğiz." dedi.

Son yıllarda özellikle Çin ile artan bölgesel ve küresel gerilim paralelinde, Japonya'nın askeri açıdan güçlenmesine ve pasifist politikaları terk etmesine yönelik açıklamalarda artış gözlemleniyor.

Japonya ve pasifizm

Japonya, askeri anlamda pasifist bir politikayı öngören bir anayasaya sahip.

Ülke, 2. Dünya Savaşı öncesinde bölgesinde ciddi bir askeri güç olmuş, Batı Pasifik bölgesini büyük oranda hakimiyeti altına almıştı.

japonya1944.jpg

1944'te Japonya'nın sınırları ve etki alanı

2. Dünya Savaşı'nda ABD öncülüğündeki güçlere yenilmesinin ardından işgal edilen ülke tamamen pasifist bir politikaya sokularak, gerçek bir ordudan da mahrum bırakılmıştı.

Savaş sonrasında 3 Mayıs 1947'de yürürlüğe giren yeni anayasa ile Japonya, pasifist bir ülke oldu. Bu anayasanın 9'uncu maddesinde, uluslararası anlaşmazlıkların çözümü için savaşa başvurulması yasaklanırken, bu doğrultuda silahlı kuvvetlerin varlığı da yasaklandı.

Anayasanın bu maddesinin metni şu şekilde:

"(1) Adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışı samimiyetle arzulayan Japon halkı, ulusun egemen bir hakkı olarak savaştan ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanma tehdidinden veya kullanımından daimî şekilde feragat etmektedir.

(2) Bu itibarla, hiç bir kara, deniz ve hava kuvveti veya her hangi diğer bir silahlı güç muhafaza edilemez. Devlete savaş hakkı tanınmaz."

Ancak birkaç yıldır özellikle Çin ve Kuzey Kore'nin artan gücüne karşı Japonya da pasifist politikaları kısmen gevşeterek silahlanma sürecine girmiş durumda. Ülkede 2020 yılında göreve başlayan Yoşihide Suga hükümeti, savunma bütçesini 5.34 trilyon yen'e (51.7 milyar dolar) çıkarmıştı.

Çin'in bölgedeki etkisinin artmasıyla Japonya'nın da zaman içerisinde pasifist politikaları daha fazla gevşedeceği düşünülüyor.

Kaynak: Euronews, Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.