Paşinyan: Azerbaycan'la kalıcı barış istiyoruz

Paşinyan: Azerbaycan'la kalıcı barış istiyoruz

Son aylarda Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme talepleri hız kazanan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile kalıcı bir barış anlaşması istediklerini söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Ermenistan'ın Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu açıkladı.

Paşinyan, Azerbaycan ile ilişkileri normalleştirmek istediklerini, bunun için ateşkesle yetinilemeyeceğini, Azerbaycan'la kalıcı bir barış anlaşması yapıp diplomatik ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

Paşinyan, Ermenistan'ın üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği'ne Azerbaycan'ın üye olma talebi iletmesi durumunda Ermenistan'ın Azerbaycan'ın bu talebini veto etmeyeceğini de bildirdi. Rusya, Kırgızistan, Ermenistan ve Kazakistan'ın üyeleri olduğu Avrasya Ekonomik Birliği'ne yeni üye ülke kabulü için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.

Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri

Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ üzerinden halen dolaylı olarak savaş durumunda bulunuyor. Kasım 2020'de Rusya'nın garantörlüğünde imzalanan ateşkesin ötesinde iki ülke arasında herhangi bir anlaşma veya diplomatik ilişki bulunmuyor.

1998-2018 döneminde Ermenistan'da süren Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme karşıtı yönetimlerin ardından 2018'de iktidara gelen Paşinyan bu iki ülke ile normalleşme ve Ermenistan'daki Rus nüfuzunu azaltma isteğini baştan itibaren aşikar etmişti.

2020 sonbaharında yaşanan ve Ermenilerin yenilgisiyle sonuçlanan "2. Dağlık Karabağ Savaşı"nda iktidarda olan Paşinyan bu yenilgiye rağmen 20 Haziran 2021'deki meclis seçimlerini kazanınca halkın Türkiye ve Azerbaycan'la normalleşme talebinde kendisini desteklediği kanaatiyle normalleşme söylemine hız kazandırmıştı. 

1992'den bu yana Azerbaycan, 1993'ten bu yana Türkiye tarafından ambargo uygulanan Ermenistan'ın normalleşme süreciyle beraber bu ambargolardan kurtulması durumunda hızlı bir gelişim gösterebileceği belirtiliyor. Bu nedenle Paşinyan'ın normalleşme arzusunun altında asıl yatan sebebin ekonomik motivasyonlar olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum