PKK'ya silahlar ABD'den gidiyor

PKK'ya silahlar ABD'den gidiyor

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, önemli bir bölümü ABD tarafından sağlanan silah ve mühimmatları, sınır hattından Türkiye içine göndererek PKK'ya veriyor.

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG, sınır hattından Türkiye içine gönderdiği silah ve mühimmat ile PKK'yı donatıyor. Antitank roketinden piyade tüfeğine kadar çeşitli çap ve modelde silahlarla patlayıcılar, Irak'ın kuzeyindeki Sincar ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok bölgelerinden gönderilerek Türkiye içindeki PKK saldırılarında kullanılıyor. Silah ve patlayıcıların önemli bir bölümü, ABD'nin PKK/PYD'ye gönderdiği mühimmattan oluşuyor.

AA'nın aktardığına göre; PKK'nın Suriye kolu YPG'nin, başta ABD olmak üzere bazı ülkeler tarafından yapılan yardımlarla küçük bir ordunun envanterine sahip olduğu belirtiliyor.

YPG'nin söz konusu silah ve mühimmatı, ABD'nin, Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde IŞİD ile mücadeleye yönelik yaptığı yardımlar kapsamında aldığı ifade ediliyor. ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2015'te PYD'ye yaklaşık 50 ton mühimmat gönderildiğini kabul etmişti. Suriye yerel kaynakları da 2 Aralık 2015'te Rusya'ya ait askeri kargo uçağının, Halep'in kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine 5 ton mühimmat bıraktığını uluslararası basına rapor etmişti.

Edinilen bilgiye göre, söz konusu mühimmattan bir bölümü sınır hattından Türkiye'deki PKK militanlarına gönderildi. 

Söz konusu  saldırılar arasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne Nisan ayı başında yapılan saldırının da yer aldığı belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, Sincar ve Karaçok bölgelerinden sızdırılan mühimmatın "Diyarbakır'da tünel kazılarak toplu yıkım ve ölümleri amaçlayan bir terör eyleminde kullanıldığı" ifade edildi.

ABD yapımı M-16 piyade tüfekleri Bingöl, Mardin ve Şırnak kırsalına yapılan operasyonlarda güvenlik güçlerinin ele geçirdiği silahlar olarak dikkat çekti. Güvenlik güçlerinin mart sonunda Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalındaki operasyonlarında ise bir PKK'lı, M136 AT4 LAW portatif tanksavar silahı ile ölü ele geçirilmişti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.