Pompeo: Devrim Muhafızları zayıflamadan Ortadoğu'da istikrar sağlanmaz

Pompeo: Devrim Muhafızları zayıflamadan Ortadoğu'da istikrar sağlanmaz

ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nı 'terör örgütü' olarak tanıma kararını savunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 'Bu örgüt zayıflamadan Ortadoğu'da barış ve istikrar mümkün olmayacak' açıklamasında bulundu.

Fox News'a konuşan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "İran Devrim Muhafızları terörist bir organizasyon ve biz bunu belirlemiş olduk. Her tarafta bulunan her bir Amerikan askerini koruduğumuzdan emin olmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Devrim Muhafızları'nın 600'den fazla ABD askeri öldürdüğünü söyleyen Pompeo, "Onları zayıflatmadan Ortadoğu'da barışı sağlayamazsınız, istikrarı sağlayamazsınız, güvenliği sağlayamazsınız" diye konuştu.

"Misilleme olur" eleştirilerine yanıt

ABD'nin bu kararının misillemeye yol açacağı ve bölgedeki askerlerle diplomatların işini zorlaştıracağı yorumlarına da ‘pozitif' yaklaşan Pompeo, "Artırılmış baskının daha fazla Amerikalının hayatını kurtaracağına ve tüm Ortadaoğu'da daha stabil, daha barışçıl ve daha güvenlik bir ortam yaratacağına dair güvenimiz var" dedi.

Pompeo, Devrim Muhafızları'nın dışarıda faaliyet gösteren kolu Kudüs Gücü'ne komuta eden Kasım Süleymani'yi de açıkça ‘terörist' diye niteledi.

ABD ilk kez bir devletin silahlı kuvvetlerini 'terör örgütü' olarak tanıyacak

ABD'nin İran Devrim Muhafızlarını 'yabancı terör örgütü' olarak tanımladığına dair duyuru Başkan Donald Trump'tan gelmişti. Trump, Devrim Muhafızlarını 'bölgede terörizmi finanse ve teşvik etmekle' suçlamıştı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de karara misilleme olarak ABD ordusunun Ortadoğu'daki faaliyetlerini yöneten ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığını (US CENTCOM) ve bağlantılı güçleri 'terör örgütü' ilan etmişti.

ABD yönetimi, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen 'terör örgütü' olarak adlandırıyor. Örgütü IŞİD ve El Kaide ile aynı kefeye koyan bu karar ayrıca İran'la nükleer anlaşmadan çıkıp yaptırımlara geri dönmesinin ardından ABD için ikinci kritik adımı teşkil ediyor. Kararın bir hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.