Pompeo İran'ı görüşmek için İsrail'de

Pompeo İran'ı görüşmek için İsrail'de

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Ankara'dan sonra 'İran'a karşı çabaları görüşmek' üzere Kudüs'ü ziyaret etti.

Perşembe günü Türkiye'ye gelerek, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri operasyonla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir dizi görüşme gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ankara'dan sonraki durağı Kudüs oldu.

Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Pompeo'nun gündeminde İran ve Suriye vardı. Görüşme sonrasında gazetecilere konuşan Pompeo bölgede İran tehdidine karşı ortaya konulan çabaların tartışıldığını belirterek, "Birlikte Ortadoğu'da istikrarı nasıl sağlayabileceğimiz üzerine düşüncelerimizi paylaştık ve dünyanın Ortadoğu'da karşılaştığı sorunlarla ortak bir şekilde mücadele etmek için çabalarımızı nasıl artırabileceğimize ilişkin konuştuk" ifadelerini kullandı.

Netanyahu ve Pompeo'nun yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonunu durdurma kararı da gündeme geldi. Kararı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Netanyahu, "Olayların en iyi şekilde sonuçlanacağını umuyoruz" şeklinde konuştu. Netanyahu Türkiye'nin askeri harekatını sert bir şekilde eleştirerek "etnik temizlik" ifadesini kullanmıştı.

İsrail, Suriye'deki Kürtleri ülkenin kuzeyindeki İslamcı muhaliflere karşı bir denge unsuru olarak görüyor. İsrail yönetiminin ayrıca ABD'nin bölgeden çekilmesiyle oluşacak boşluğu İran'ın dolduracağı yönünde endişeleri olduğu biliniyor. Pompeo'nun Ankara'nın ardından yaptığı Kudüs ziyaretinin de bu endişeleri hafifletmeye yönelik olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Kudüs ziyaretinin ardından Cuma günü Brüksel'e uçarak burada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme yapması bekleniyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.