Pompeo: Sudan terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılmalı

Pompeo: Sudan terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Sudan'ın terörizmi destekleyen devletler listesinden bir an önce çıkarılması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Kongresi'ni Sudan'ı terörizmi destekleyen devletler listesinden bir an önce çıkarmak için bir anlaşmaya varmaya çağırdı.

Pompeo, Cumhuriyetçilerin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Demokrat Senatör Chris Coons'a hitaben yazdığı bir mektupta onları, Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıların kurbanları için tazminat ödenmesini sağlamak için tarihi bir fırsat olarak tanımladığı fırsattan yararlanmaya çağırdı. Mektupta Dışişleri Bakanı Pompeo, "ABD'nin Sudan'da sivil geçiş hükümeti kurulmasını desteklemek için bir fırsat olduğunu" ifade etti.

Pompeo, Sudan listeden çıkarılır çıkarılmaz mağdurlara tazminat ödenmesini sağlamak için Kongre'yi anlaşmayı Ekim ortasından önce yürürlüğe geçirmeye çağırdı. Pompeo mektubunda, ABD’nin Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerindeki saldırılar ve 2000 yılında düzenlenen USS Cole saldırısı kurbanları ile ABD hükümetinin uluslararası kalkınma kurumu USAID çalışanı John Granville için Sudan’ın tazminat ödemek üzere gerekli paraya sahip olduğuna dair güvence verdi.

Kongre onayına ihtiyaç duyan mevcut anlaşmaya göre Sudan, saldırılardan etkilenen yaklaşık 700 kişiye 335 milyon dolar ödeyecek. Bunun 10 milyon doları, öldürülen yabancı aileler için en az 1 milyon dolardan az bir bedel karşılığında öldürülen Amerikalıların ailelerine verilecek. Yaralanan Amerikalılar için tazminat aralığı 3 milyon ila 10 milyon arasında değişirken, yabancılar için 500 bin dolardan az olacak.

Diğer taraftan, Sudan'ın Washington Büyükelçi Yardımcısı Emira Akarib, Sudan'ı terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarma sürecinde büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi. Sudan haber sitesi er-Rakube, dün Akarib'in konuyla alakalı, ”Bu dosyada şu ana kadar büyük bir ilerleme kaydedildi” sözlerini aktardı. Akarib açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sudan'ın ismini terörü finanse eden devletler listesinden çıkarmak için büyük çaba sarf eden müzakere komitesinin bir üyesiyim ve büyük bir ilerleme olduğunu teyit ediyorum. En kısa sürede Sudan’ın listeden çıkarılmasını diliyorum. Eğer bu gerçekleşirse, uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkilerin artmasına katkı sağlayacak ve ekonomik sorunların üstesinden gelmek için borçların affını sağlayacaktır."

Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklar, ABD yönetiminin Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri başlamadan önce Sudan'ı listesinden çıkarma kararının onaylanmasını engelleyen herhangi bir olası engeli çözmesi için zamanla yarıştığını belirtti.

'Pompeo baskı yapıyor'

Kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Kongre'deki muhalifleri ikna etmek için baskı yaptığını, Cumhuriyetçilerin kontrolünün ABD yönetiminin anlaşmaya varmasını kolaylaştırdığını, özellikle de Kongre'deki Demokrat Parti'den Sudan geçiş hükümetine büyük destek olduğunu kaydetti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.