Pompeo'dan 'Ortadoğu'da işbirliği' talebi

Pompeo'dan 'Ortadoğu'da işbirliği' talebi

'Ortadoğu'da barış ve güvenlik' konferansında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bölgedeki sorunların çözülmesinde tüm ülkelerin işbirliği içinde olmasını istediğini belirtti.

Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen "Orta Doğu'da barış ve güvenlik" konferansında bulunan 60'dan fazla ülkenin temsilcilerine seslenen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "ABD Ortadoğu'daki sorunların çözülmesinde tüm ülkelerimiz arasında yeni bir işbirliği çağı açılmasını istiyor." şeklinde konuştu.

İran'a hakkında doğrudan eleştirilerde bulunmayan Pompeo, bölgedeki sorunun çözülmesinde hiçbir ülkenin kenarda durmaması gerektiğini söyledi. Suriye, Yemen ve Filistin'de yaşanan sorunlara da dikkat çeken Pompeo, konuşmasına, "Bölgedeki sorunların hiçbiri kendiliğinden çözülmeyecek. Güvenlik için hep beraber çalışmalıyız." sözlerini ekledi.

Katılım seviyesi beklenenden düşük

Diğer yandan konferansa katılım beklenenden düşük seviyede kaldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo gibi isimlerin bulunduğu toplantıya Avrupa Birliği üyelerinden çoğu daha düşük seviyede temsilcilerle katılmayı tercih etti. Türkiye de görüşmelerde büyükelçisi aracılığıyla temsil ediliyor.

Tercümede 'İran ile savaş' vurgusu

Organizasyon öncesinde Netanyahu, basın mensuplarına İbranice açıklamada bulundu.

Metnin tercümesinde "Hepimizin ortak çıkarı olan İran ile savaş tartışılacak." denilse de ardından yapılan düzeltme ile 'savaş' kelimesinin yanlış çevirildiği, bunun yerine 'mücadele' kelimesinin kullanılması gerektiği belirtildi.

İran: Terör saldırısının konferans ile aynı gün olması tesadüf olamaz

Konferans hakkında yorumda bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarını hedef alan ve en az 27 askerin öldüğü saldırıda ABD müdahalesi olduğunu ima etti.

Zarif, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, "İran'ın, 'Varşova sirkinin‘ gerçekleştiği gün terör saldırısına uğraması bir tesadüf mü? Özellikle aynı teröristlerin destekçilerinin Varşova sokaklarında kutlama yaptığı ve Twitter'da sahte hesaplarla kutlamaları desteklediği zamanda? Görünüşe göre ABD her zaman aynı yanlışları yapıyor ancak farklı sonuçlar elde etmeyi bekliyor." dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.