Pompeo'dan Türkiye'ye 'Metin Topuz' tepkisi

Pompeo'dan Türkiye'ye 'Metin Topuz' tepkisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı açıklama yaparak, ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’a yönelik karara tepki gösterdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl 8 ayı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’u "FETÖ/PDY’ye yardım suçlamasıyla" 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı açıklama yaparak karara tepki gösterdi. Açıklamasında Pompeo, Türk yargısının Metin Topuz kararının, iki ülke ilişkilerini destekleyen güveni baltaladığını belirtti.

Pompeo, ‘’ABD, Metin Topuz’u bir terör örgütüne yardımdan 8 yıl 9 aya mahkum eden mahkeme kararını destekleyen güvenilir bir delil görmemiştir’’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, ‘’Bu mahkumiyet Türkiye’nin kurumlarına olan inanca ve Türk-Amerikan ilişkilerinin temelindeki hassas güvene zarar veriyor’’ ifadesini kullandı.

Pompeo Twitter üzerinden paylaştığı açıklamasında da, mahkemenin Metin Topuz kararından '' derin rahatsızlık'' duyduğunu ve bu adımın Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdiğini kaydetti. Pompeo, kararın süratle tersine çevrileceğini umduklarını belirtti.

Amerika'nın Türkiye Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da, "Kararın süratle üst mahkemede bozulmasını umuyoruz" denildi.

İlk duruşması 26 Mart 2019’da görülen davanın bugünkü karar duruşmasında Metin Topuz beraatini talep etti.

ABD Büyükelçiliği: "İnandırıcı delil yok"

Amerikan Büyükelçiliği de bugün Twitter hesabından yayınladığı mesajda, mahkumiyet kararının üst mahkeme tarafından bozulması temennisini iletti.

Büyükelçilik açıklamasında ‘‘ABD’li yetkililer, Metin Topuz’a yönelik davada İstanbul’daki tüm duruşmaları izlemişlerdir. Bugünkü kararın derin hayal kırıklığı içindeyiz. Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz. Sayın Topuz, yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin, vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır. Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur. Sayın Topuz’un resmi görevlerine ilişkin iddialar, yerel çalışanlarımızın ABD hükümeti adına ve ikili ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla yürüttükleri önemli çalışmaların kapsam ve mahiyetini çarpıtmaktadır’’ ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yanıt

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin bu açıklamasına, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, ''ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin Sayın Topuz'la ilgili hukuki kararı eleştiren ve bu bağlamda mahkemenin güvenilirliğini sorgulayan açıklaması, yargının bağımsızlığına bir müdahale teşkil etmenin yanında, yabancı diplomatik misyonların rolleri ve sorumluluklarını belirleyen yerleşik kurallar ve uygulamalarla da uyuşmamaktadır'' denildi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, ''ABD Büyükelçiliği'ne, bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı göstermeyi ve hukuki işlemlere müdahale etmekten kaçınmasını tavsiye ediyoruz'' ifadesi kullanıldı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum