Putin, Biden'ın 'Rusya NATO'ya saldırmayı planlıyor' iddiasını reddetti

Putin, Biden'ın 'Rusya NATO'ya saldırmayı planlıyor' iddiasını reddetti

Putin devlet televizyonu Rossiya'ya verdiği demeçte "Bu tamamen saçmalık ve Başkan Biden'ın bunu bildiğini düşünüyorum" dedi.

ABD'nin Moskova'nın gelecekte bir NATO ülkesine saldırabileceği yönündeki iddialarını "tamamen saçmalık" olarak nitelendiren Rusya Devlet Başkanı, böyle bir çatışmanın ülkesinin çıkarlarına ters düşeceğini söyledi.

Putin bu açıklamayı, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Putin'in Ukrayna'da zafer kazanması halinde bir NATO müttefikine saldırarak üçüncü bir dünya savaşına yol açabileceği" uyarısında bulunmasından birkaç hafta sonra, Pazar günü Rus devlet televizyonuna verdiği bir mülakatta yaptı.

Putin devlet televizyonu Rossiya'ya verdiği demeçte "Bu tamamen saçmalık ve Başkan Biden'ın bunu bildiğini düşünüyorum" dedi.

Putin, "Rusya'nın NATO ülkeleriyle savaşmak için hiçbir nedeni, hiçbir çıkarı, -ne ekonomik, ne siyasi ne de askeri hiçbir jeopolitik çıkarı- yoktur.” ifadelerini kullandı.

Putin, Biden'ın bölgedeki "hatalı politikasını" haklı çıkarmak için bu tür korkuları körüklemeye çalışıyor olabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD-Rusya ilişkileri, Moskova'nın Şubat 2022'de komşu Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana son on yılların en düşük seviyesine geriledi.

ABD, 22 aydır devam eden savaş boyunca Ukrayna'ya 111 milyar dolarlık silah, teçhizat ve diğer yardımlarda bulunarak Ukraynalıların Rusya'nın ilerleyişini savuşturmalarına ve bazı bölgeleri geri kazanmalarına yardımcı oldu.

Biden, kışın kanlı bir çıkmaza sürüklenen ve erzak sıkıntısı çeken savaş yorgunu Ukrayna'ya daha fazla destek göndermekten yana.

Biden, ABD Kongresi'nden, İsrail ve diğer konular için daha fazla fon içeren 110 milyar dolarlık daha büyük bir paketin parçası olarak Ukrayna'ya 61.4 milyar dolarlık desteği onaylamasını istedi.

Ancak Kongre'de süregelen savaşa yönelik heves giderek azalıyor. Bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, Beyaz Saray'ın önce sınır güvenliği konusunda harekete geçmesini talep ederek yardım paketini bloke etti.

Biden 12 Aralık'ta yaptığı açıklamada sağcı milletvekillerinin paketi onaylamayı reddetmelerinin Başkan Putin'e bir "Noel hediyesi" verme riski taşıdığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir basın toplantısı düzenleyen Biden, "Putin, ABD'nin Ukrayna için bir şey yapmaması üzerine hesap yapıyor” dedi ve ekledi: "Ona yanıldığını göstermeliyiz."

Finlandiya ile Gerginlik

Putin doğrudan bir NATO çatışması ihtimalini reddederken, ittifaka katılmasından bu yana komşu Finlandiya ile yaşanan gerginliklere değindi.

Nisan ayında NATO üyesi olan Finlandiya Cuma günü, sınırındaki göçmen krizini organize etmekle suçladığı Rusya ile olan doğu sınırının tamamını kapattı.

Putin, bozulan ilişkilere kuzeybatısında bir askeri bölge açarak karşılık vereceğini söyledi.

"Onlar -Batı- Finlandiya'yı NATO'ya soktular. Onlarla herhangi bir anlaşmazlığımız oldu mu? 20'nci yüzyılın ortalarındaki toprak anlaşmazlıkları da dahil olmak üzere tüm anlaşmazlıklar çoktan çözüldü." dedi Putin.

Putin, "Orada hiçbir sorun yoktu. Şimdi -sorunlar- olacak çünkü Leningrad askeri bölgesini kuracağız ve belirli miktarda askeri birliği orada yoğunlaştıracağız.” diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum