Putin Mayıs ayında Çin'i ziyaret edecek: Moskova ve Pekin ilişkileri ne düzeyde?

Putin Mayıs ayında Çin'i ziyaret edecek: Moskova ve Pekin ilişkileri ne düzeyde?

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklardan biri Reuters’a "Putin Çin'i ziyaret edecek" dedi.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Mayıs ayında Şi Cinping ile görüşmek üzere Çin'e gidecek ve bu Rus liderin yeni başkanlık dönemindeki ilk yurtdışı gezisi olacak.

Pazartesi günü Batılı hükümetler Putin'in yeniden seçilmesini "adaletsiz ve demokratik olmadığı" gerekçesiyle kınadı. Ancak Çin, Hindistan ve Kuzey Kore, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana genişleyen jeopolitik fay hatlarının altını çizerek, tecrübeli lideri iktidarını altı yıl daha uzattığı için tebrik etti.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklardan biri Reuters’a "Putin Çin'i ziyaret edecek" dedi.

Ziyaretin deetayları, yine adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan diğer dört kaynak tarafından da bağımsız olarak doğrulandı.

Kaynaklardan biri Putin'in Çin ziyaretinin muhtemelen Mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleşeceğini söyledi. Kaynaklardan ikisi Putin ziyaretinin Şi'nin planlanan Avrupa gezisinden önce gerçekleşeceğini söyledi.

Kremlin konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise yorum talebine yanıt vermedi.

Çin, ABD ve müttefiklerinin her iki ülkeye, özellikle de Ukrayna'nın işgali nedeniyle Moskova'ya karşı yaptırımlar uygulaması nedeniyle son yıllarda Rusya ile ticari ve askeri bağlarını güçlendirdi. Putin'in işgalden birkaç gün önce Pekin'i ziyaret ettiği Şubat 2022'de iki ülke "sınır tanımayan" bir ortaklık ilan etti.

Yabancı diplomatlar ve yorumcular Putin'in yeniden seçildikten sonra ilk durağının Çin olmasını beklediklerini söylediler. Putin'in resmi başkanlık yemin töreninin 7 Mayıs tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Putin Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ve Çin'in benzer bir küresel bakış açısını paylaştığını ve Moskova ve Pekin'in önümüzdeki yıllarda ilişkileri daha da geliştireceğini söyledi.

Şi, salgın sonrası ilk yurtdışı gezisinde, Çin Devlet Başkanı olarak üçüncü dönemine başladıktan kısa bir süre sonra, geçen yıl Mart ayında Rusya'yı ziyaret etmişti.

İki lider yakın kişisel dostluklarını sık sık dile getiriyorlar ve en son Ekim ayında Putin'in Çin'in Pekin'deki Kuşak ve Yol zirvesinin onur konuğu olmasıyla 40'tan fazla kez bir araya geldiler.

Çin gümrük verilerine göre Çin-Rusya ticareti Ocak-Kasım döneminde 218.2 milyar dolara ulaşarak iki ülke tarafından belirlenen 2024 yılına kadar ikili ticareti 200 milyar doların üzerine çıkarma hedefini aştı.

Şi, geçen ay Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde her iki tarafın da ABD'yi işaret ederek dış güçlerin içişlerine müdahalesine kararlılıkla karşı çıkması gerektiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong geçen ay Moskova'da Rus mevkidaşıyla yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin "tarihin en iyi noktasında" olduğunu söyledi.

Bern Büyükelçisi Pazartesi günü yerel basına yaptığı açıklamada, Çin'in önümüzdeki aylarda tarafsız İsviçre'nin ev sahipliğinde Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan bir barış konferansına katılmayı düşündüğünü söyledi.

Pekin geçen yıl 12 maddelik bir Ukrayna "barış" planı başlatmış ancak geçen yaz Cidde'de Batı liderliğindeki barış görüşmelerine katılmak dışında çatışmayı çözmek için şu ana kadar önemli bir adım atmamıştı.

Çin'in Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui bu ayın başlarında Moskova ve Kiev dahil beş Avrupa başkentinde yetkililerle bir araya geldi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum