Putin, Mısır'ın Rusya tarafından inşa edilecek ilk nükleer santralinin temel atma törenine katılacak

Putin, Mısır'ın Rusya tarafından inşa edilecek ilk nükleer santralinin temel atma törenine katılacak

El Dabaa nükleer enerji santralinin maliyeti 28.75 milyar dolar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 23 Ocak Salı günü Mısır'ı ziyaret ederek Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El Sisi ile birlikte Mısır'ın ilk nükleer enerji santrali olan El Dabaa'nın temelini atması bekleniyor.

Dört reaktörünün her biri 120 megavat kapasite ile çalışacak olan ve uzun zamandır beklenen nükleer santralin maliyeti 28.75 milyar dolar olup, 2015 yılında imzalanan ikili anlaşma uyarınca bu tutarın yaklaşık yüzde 85'i Rusya tarafından finanse edilmekte ve Mısır tarafından 22 yıl vadeli ve yıllık yüzde 3 faizli bir kredi ile ödenmektedir.

Mısır Nükleer Enerji Santralleri Kurumu ve ROSATOM birinci ve ikinci nükleer reaktörlerin inşasına 2022 yılında başlamış, üçüncü reaktörün temeli ise bir yıl sonra atılmıştı.

Bu arada, doğrulanmamış raporlar santralin 2028 yılına kadar faaliyete geçmeye hazır olacağını söylüyor.

Sisi 2013'teki askeri darbenin ardından iktidara geldiğinden bu yana Rusya ile çeşitli alanlarda dostane ilişkiler sürdürdü ancak bu ilişkiler Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından bir ölçüde sorunlu hale geldi.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.