Putin Rusya'nın NATO'ya saldırmayacağını ancak F-16'ların düşürüleceğini söyledi

Putin Rusya'nın NATO'ya saldırmayacağını ancak F-16'ların düşürüleceğini söyledi

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi, 1962 Küba Füze Krizinden bu yana Rusya'nın Batı ile ilişkilerinde en derin krizi başlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Rusya'nın herhangi bir NATO ülkesinde gözü olmadığını ve Polonya, Baltık ülkeleri ya da Çek Cumhuriyeti'ne saldırmayacağını ancak Batı'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları göndermesi halinde bunların Rus güçleri tarafından düşürüleceğini söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi, 1962 Küba Füze Krizinden bu yana Rusya'nın Batı ile ilişkilerinde en derin krizi başlattı.

Rus hava kuvvetleri pilotlarına konuşan Putin, ABD liderliğindeki askeri ittifakın 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Rusya'nın doğusuna doğru genişlediğini ancak Moskova'nın bir NATO devletine saldırma planının olmadığını söyledi.

Perşembe günü yayınlanan resmi Kremlin transkriptine göre Putin, "Bu devletlere yönelik saldırma niyetimiz yok" dedi.

"Başka bir ülkeye saldıracağımız fikri -Polonya, Baltık Devletleri ve Çekler de korkutuluyor- tamamen saçmalık. Sadece saçmalık."

ABD'yi Ukrayna'ya para, silah ve istihbarat desteği vererek Rusya'ya karşı savaşmakla suçlayan Kremlin, Washington ile ilişkilerin muhtemelen hiç bu kadar kötü olmadığını söyledi.

Batı'nın Ukrayna'ya göndermeyi vadettiği F-16 savaş uçaklarıyla ilgili bir soru üzerine Putin, bu uçakların Ukrayna'daki durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Putin, "Eğer F-16'lar tedarik ederlerse, ki bundan bahsediyorlar ve görünüşe göre pilotları eğitiyorlar, bu savaş alanındaki durumu değiştirmeyecek" dedi.

"Tıpkı bugün tankları, zırhlı araçları ve çoklu roketatarlar da dahil olmak üzere diğer ekipmanları imha ettiğimiz gibi uçakları da imha edeceğiz."

Putin F-16'ların nükleer silah da taşıyabileceğini söyledi.

Putin, "Elbette, üçüncü ülkelerdeki hava alanlarından kullanılacak olurlarsa, nerede bulunurlarsa bulunsunlar bizim için meşru hedefler haline gelirler" dedi.

Putin'in açıklamaları, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın günün erken saatlerinde uçakların önümüzdeki aylarda Ukrayna'ya ulaşması gerektiği yönündeki yorumlarını izledi.

İki yılı aşkın bir süredir Rusya'ya karşı tam teşekküllü bir savaşın içinde olan Ukrayna aylardır F-16 talep ediyor.

Belçika, Danimarka, Norveç ve Hollanda Ukrayna’ya F-16 tedarik etme taahhüdünde bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Bu ülkelerden oluşan bir koalisyon, Ukraynalı pilotların F-16'ların kullanımı konusunda eğitilmesine yardımcı olma sözü verdi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.