Putin Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştireceği iddialarıyla ilgili konuştu

Putin Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştireceği iddialarıyla ilgili konuştu

Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray, Moskova'nın 'endişe verici' bir anti-uydu silahı kabiliyeti elde ettiğini iddia etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın uzayda nükleer silah konuşlandırmak gibi bir niyeti olmadığını açıkladı ve ülkesinin sadece ABD'ninkine benzer uzay yetenekleri geliştirdiğini savundu.

Putin'in Salı günü yaptığı açıklama, Beyaz Saray'ın geçtiğimiz hafta Rusya'nın "endişe verici" bir anti-uydu silahı kabiliyeti elde ettiğini ancak böyle bir silahın henüz operasyonel olmadığını iddia etmesinin ardından geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby böyle bir silahın uluslararası Dış Uzay Anlaşmasını ihlal edeceğini söyledi ancak silahın nükleer kapasiteli olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Aralarında Rusya'nın da bulunduğu 130'dan fazla ülke tarafından imzalanan anlaşma, yörüngede "nükleer silahların ya da başka tür kitle imha silahlarının" konuşlandırılmasını ya da "dış uzayda başka herhangi bir şekilde silahların" yerleştirilmesini yasaklıyor.

Beyaz Saray endişeler konusunda Ruslarla doğrudan temas kurmaya çalışacaklarını belirtti.

Putin, "Bizim pozisyonumuz oldukça açık ve şeffaftır: Biz her zaman nükleer silahların uzayda konuşlandırılmasına kategorik olarak karşı çıktık ve karşı çıkmaya devam ediyoruz" dedi.

"Tam tersine, herkesi bu alanda var olan tüm anlaşmalara uymaya çağırıyoruz."

Putin suçlamaları "Batı'da yükselen yaygaranın" bir parçası olarak nitelendirdi.

Putin, Rusya'nın "[uzay] alanında ortak işbirliğini güçlendirmeyi birçok kez önerdiğini ancak Batı'da nedense bu konunun bir daha gündeme gelmediğini" söyledi.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede konuşan Putin, Rusya'nın uzay kabiliyetlerini sadece "ABD dahil diğer ulusların sahip olduğu" kabiliyetlerle geliştirdiğini kaydetti.

"Ve onlar da bunu biliyor" dedi.

Şoygu, "uydulara karşı kullanmak ya da uyduların verimli çalışamayacağı alanlar yaratmak için uzaya herhangi bir nükleer silah ya da bunların herhangi bir unsurunu konuşlandırmadık" dedi.

Şoygu, Beyaz Saray'ın Rusya'nın yeni bir uzay kabiliyetine sahip olduğu iddialarını, Kongre'yi Ukrayna'ya yardımı desteklemeye zorlamak ve Rusya'nın ABD ile Ukrayna konusunda yaşadığı gerilim nedeniyle askıya aldığı nükleer silahların kontrolü görüşmelerine yeniden başlaması için Moskova'yı teşvik etmek amacıyla ortaya atmış olabileceğini iddia etti.

Putin, ABD ile gelecekteki olası temasları göz ardı etmedi ancak Washington'un Rusya'nın Ukrayna'da yenilgiye uğraması için bastırmasının böyle bir senaryoyu şimdilik imkansız kıldığı görüşünü yineledi.

"ABD ve Batı, bir yandan Rusya'nın stratejik olarak yenilgiye uğratılmasını isterken, diğer yandan da stratejik istikrar konusunda diyalog kurmak istiyorlar ve sanki bunlar birbiriyle bağlantılı değilmiş gibi davranıyorlar” dedi ve ekledi: "Bu işe yaramayacak."

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.