Putin'den ABD'ye çağrı: Rusya START anlaşmasından çekilmeye hazır

Putin'den ABD'ye çağrı: Rusya START anlaşmasından çekilmeye hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2021 yılında sona erecek olan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'ndan çekilmeye hazır olduğunu duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silahların kontrolünü sağlayan uluslararası sistemin çökme riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Uluslararası Ekonomi Forumu için St. Petersburg’da bulunan Putin, yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (START) uzatılması için Washington’la başlaması gereken görüşmelerin hala başlamadığını belirtti.

Rusya START anlaşmasından çekilmeye hazır

START’ın uzatılmasını görüşmeye hazır olduklarını belirten Vladimir Putin, kimse istemezse Rusya’nın da anlaşmadan çekileceğini vurguladı.

Ancak Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinin, bir çeşit iyimserlik yarattığını da kaydetti. Putin, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesinin küresel güvenliği istikrarsızlaştırdığını da söyledi; ancak Washington’un sorumluluk üstlenmeleri gerektiğinin bilincine varmaya başladığını da kaydetti. Rus lider, ABD’nin Romanya’da füze konuşlandırmasının ise INF’nin ihlali olduğunu söyledi.

8 Nisan 2010'da dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından yenilenen START, 2021 yılında sona erecek.

"ABD’nin Venezuela’ya müdahalesi felaket olur"

Rusya Devlet Başkanı’nın gündeminde Venezuela’daki hükümet krizi de vardı. Putin, ABD’nin Venezuela’ya askeri müdahalesinin felaket olacağını, Washington’un müttefiklerinin bile böyle bir hamleyi desteklemediğini söyledi.

Rus teknisyenlerin, Rus ordusuna ait donanım için Venezuela’da kaldığını da belirten Putin, ülkede özel askeri üsler kurdukları iddialarını ise yalanladı.

Papa ile görüşecek

Bu arada Putin, 4 Temmuz’da Katolik Kilisesi lideri Papa Francis tarafından Vatikan’da kabul edilecek. Vatikan ve Kremlin’in doğruladığı görüşme, Papa Francis'in Rusya'ya gerçekleştirmesi beklenen ziyaretin önünü açabilir.

Papa Francis 2013’te seçilmesinden bu yana Putin’le üç defa görüştü; ancak daha önce hiçbir Papa, davet edilmelerine rağmen Rusya’ya gitmedi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.