PYD eski Eşbaşkanı Müslim: ABD bize güveniyor

PYD eski Eşbaşkanı Müslim: ABD bize güveniyor

PKK uzantısı yapının eski lideri Salih Müslim, ''ABD ile aramızda 3 yıldır bir güven oluştu. ABD güvendiği için bizim bölgede üslerini kuruyor'' dedi.

Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’de Sputnik’in sorularını yanıtlayan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin eski Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı yaptıkları ittifakın arka planına dair önemli bilgiler paylaştı.

Salih Müslim, “IŞİD Kobani'de Kürtleri yıkmak istedi fakat başkent olarak gördüğü Rakka'da Kürtler tarafından yıkıldı. Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi büyük bir değişim etkisi olacak. Ortadoğu'da ve dünyada bir etkisi olacak” dedi.  

‘İDLİB ÇOK BAŞ AĞRITACAK’

Rusya, Türkiye ve İran’ın Astana’daki uzlaşasıyla ortaya çıkan Türk askerinin İdlib’e müdahelesine de karşı çıkan Müslim, İdlib yüzünden Türkiye’nin başının çok ağrıyacağını iddia etti.

‘İLİŞKİMİZ TERÖRLE MÜCADELEYLE SINIRLI’

ABD ile YPG’nin omurgasını oluşturduğu SDG arasındaki tartışma yaratan işbirliğiyle ilgili de konuşan Müslim, şunları söyledi:

“Şüphesiz ABD Rojava'ya girdiğinde ‘ben IŞİD ile savaşmak için girdim’ dedi. Teröre karşı savaşta bizle ABD'yle birlikte hareket ettik, birbirimize yardımlar ettik, ortak hareket ettik. Fakat ABD büyük bir devlettir çıkarları olabilir. ABD’yle aramızdaki ilişki sadece teröre karşı mücadelede işbirliği, başka bir işbirliğimiz yok, olmamıştır. ABD ile siyasi ilişkilerimiz var ancak Cenevre çerçevesinde oldu.. Birçok ABD yöneticisi Rojava'ya, Rakka'ya gelerek görüşmeler yaptı. Fakat ilişkiler bizim istediğimiz aşamada değil.”

 ‘ABD BİZE GÜVENDİĞİ İÇİN BÖLGEMİZDE ÜS KURUYOR’

Müslim, ABD’nin PYD/YPG’nin hakimiyetindeki bölgede kurduğu askeri üslerle ilgili olarak ise, “3 yıldır bir güven oluştu. ABD güvendiği için bizim bölgede üslerini kuruyor” dedi.

PYD eski eşbaşkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD'nin Rojava'da ne kadar kalacağını bilmiyoruz. Fakat bu konuda aramızda herhangi bir anlaşma olmadı."

IŞİD bitse de terörün kolay kolay bitmeyeceğini savunan Müslim, “Başka örgütler de çıkabilir. Terör, isim ve şeklini değiştirebilir ancak devam edecek. Ben ABD'nin politikalarını bilmem ancak ABD derin hesaplar yapıyor.”

Suriye devletiyle ilişkileri olmadığını belirten Müslim, YPG’nin hakim olduğu bölgeden çıkarılan petrolü Şam yönetimine sattıkları yönündeki iddiaları ise yalanladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.