Rakka'da son durum: Kent meydanına Öcalan posteri asıldı

Rakka'da son durum: Kent meydanına Öcalan posteri asıldı

Geçtiğimiz günlerde ABD destekli YPG/PKK güçleri tarafından tamamının IŞİD'ten geri alındığı ilan edilen kent merkezine örgütün flamaları asıldı.

Geçtiğimiz günlerde ABD destekli YPG/PKK güçleri tarafından tamamının IŞİD'ten geri alındığı ilan edilen kent merkezine örgütün flamaları asıldı.

Kentin etrafındaki kırsal bölgelerin IŞİD'ten izole edilmesinden sonra ABD öncülüğündeki koalisyonun hava ve kara desteğiyle 6 Haziran tarihinde Rakka kent merkezine yönelik YPG/PKK güçlerince başlatılan saldırı sona erdi.

Örgüt tarafından geçtiğimiz günlerde kent merkezinin tamamının IŞİD'ten geri alındığı ilan edildi.

PKK liderinin posterleri kent meydanına asıldı

IŞİD'in Rakka'dan tamamen çıkarılmasından sonra kent meydanına PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri asıldı.


Kent meydanına asılan örgüt liderinin posterinin yanında PKK'nın uzantısı diğer örgütlere ait flamalarında asılı olduğu görülüyor. Geçtiğimiz günlerde de kentteki YPG savaşçıları, üzerinde örgüt liderinin resimlerinin olduğu bayraklar ile poz vermişti.

IŞİD ile yapılan tahliye anlaşması

Rakka kent merkezinin tamamının IŞİD'ten geri alındığının ilan edilmesinden bir süre önce kent merkezinde yerli IŞİD savaşçıları ile YPG arasında müzakereler başlamış ve yerli savaşçıların kentten tahliye edilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Müzakerelere ABD'nin müdahalesiyle kent merkezinden tahliyeleri engellenen yabancı IŞİD savaşçıları kent merkezinde kalarak YPG ile savaşmaya devam etmişti. Yabancı savaşçılar ise kentten otobüslerle siviller eşliğinde Deyr ez Zor kırsalındaki bölgelere tahliye edilmişti.

Kentin teslim edilmesi daha önce de IŞİD'e teklif edilmişti

Geçtiğimiz mayıs ayında kent merkezine yönelik saldırı başlamadan önce de YPG/PKK güçleri IŞİD'e kenti çatışmasız bir şekilde teslim etmesi yönünde teklifte bulunmuş, IŞİD bu teklife çatışmalarla cevap vermişti. 

Yaklaşık 2 bin sivil yaşamını yitirdi

"Rakka Sessizce Katlediliyor" isimli aktivist grubun servis ettiği rakamlara göre, geçtiğimiz 4 aylık süre zarfında Rakka kent merkezine yönelik 3829'den fazla hava saldırısı gerçekleştirildi. Kent merkezindeki sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı bu hava saldırılarında en az 1873 sivil yaşamını yitirdi.

Aktivist grup tarafından servis edilen rakamlar:

Kentin PKK yönetimine devir süreci başladı

Öte yandan YPG/PKK güçleri IŞİD'in Rakka'dan çıkartılmasından sonra kentte güvenliği sağlamak için polis teşkilatı ve sivil yönetim konseyinin kurulduğunu yaklaşık 5 ay önce açıklamıştı. 

Örgüt bugünlerde kent merkezinin yönetimini daha önceden oluşturulan sivil yönetime devretmek için hazırlıklar yapıyor.

Rakka bölgesinde ortalama son durum:


Sarı: YPG/PKK, Kırmızı: Rejim güçleri ve yabancı Şii milisler

Yerel kaynaklar tarafından servis edilen bilgilere göre, Rakka iline genel olarak bakıldığında bölgenin yüzde 64'lük bir kısmı ABD ve batı ülkeleri tarafından desteklenen YPG/PKK güçlerinin kontrolünde. Kentin güneyindeki kırsal alana hakim olan Rusya destekli rejim güçleri ve yabancı Şii milislerin kontrol ettiği alan ise yüzde 36

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.