Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Bosna Hersek

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Bosna Hersek

Balkanlarda Müslümanların en yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri Bosna Hersek.

Günümüzde parçalı bir devlet yapısına sahip olan ülkede yaklaşık 3.5 milyonluk nüfusun yarısını Müslüman Boşnaklar oluşturuyor.

İslamiyet Bosna’ya ilk olarak 14’üncü yüzyılda Osmanlı Devleti’nin bölgeye yönelik fetihleri sırasında ulaştı. 1463 yılında Bosna’nın Fatih Sultan Mehmet tarafından fethiyle bölgede İslamlaşma arttı. Boşnak halkı hızla Müslümanlığı benimsedi.

Bugünkü Bosna coğrafyasının tamamının fethi ve İslamlaşması ise 1500’lü yıllara kadar sürdü. İslamlaşmanın tamamlanmasının ardından bölgede birçok cami, medrese ve İslami eser inşa edildi. Bosna Balkanlarda İslam’ın kalesi konumuna geldi ve stratejik bir önem arz etti.

Osmanlı Devleti’nin gerileme döneminde Bosna’da Batı etkisi arttı. Bölge 1878 yılında Avusturya tarafından işgal edildi ve Müslümanlara yönelik baskılar başladı. Bu baskılar bölgeyi ele geçiren farklı güçler döneminde de devam etti. İlerleyen yıllarda Bosna Yugoslavya’nın kontrolünde kaldı.

Bosna’da 1990’lardaki savaşta Müslümanlara karşı bir soykırım yaşandı. Müslümanlar varlıklarını korumayı başarsa da savaş sonrası ülkede bölünmüş bir sistem kuruldu. Boşnaklar halen ülke yönetimini Sırplar ve Hırvatlarla paylaşıyor ve ülkede Müslümanların mutlak bir egemenliği bulunmuyor.

bosna-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.