Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kazakistan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kazakistan

Kazakistan, Asya’nın merkezinde yer alan İslam coğrafyalarından biri.

20 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkenin yaklaşık yüzde 80’ini Müslümanlar oluşturuyor. Kazakistan Müslümanları başta Kazaklar olmak üzere Tatar, Uygur ve Özbek gibi Türk halklardan oluşuyor.

Kazakistan coğrafyasına İslamiyet ilk olarak 8’inci yüzyılda, bölgedeki İslam fetihleri döneminde ulaştı. Ancak farklı toplulukların kavşak noktası niteliğinde olan bölgede İslamiyetin yayılması daha ziyade 14’üncü yüzyıl ve sonrasında Altın Orda Devleti’nin eliyle gerçekleşti. Bu dönemde bölgede Müslüman nüfus arttı.

Kazakistan coğrafyasında İslamiyetin yayılması ve halk tarafından benimsenmesi ise 1700’leri buldu. Bu dönemle beraber bölgede İslami eğitim ve kurumlar boy gösterdi. İslam 1850’li yılları takiben bölgede tamamen yerleşmeye başladı.

1700’lerin ardından Rus etkisi altına girmeye başlayan Kazakistan coğrafyası 1800’lü yıllarla beraber Rusya tarafından işgal edildi. Müslüman Kazakların işgale karşı direnişine rağmen 1800’lü yılların ortalarından itibaren bölgede uzun yıllar sürecek Rus hakimiyeti başladı. Bu durum Sovyetler devrinde de sürdü.

1991 yılındaki bağımsızlığın ardından da Kazakistan’ı Sovyet dönemi idarecileri yönetti ve bölgede Rus etkisi devam etti. Kazakistan’daki Müslümanlar halen, ülke yönetiminin İslami yaşantıya karşı çeşitli baskıları altında bulunuyor.

kazakistan-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.