Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kosova

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kosova

Kosova Balkanların önde gelen İslam coğrafyaları arasında yer alıyor.

Günümüzde yaklaşık 1.8 milyon nüfusa sahip olan Kosova’da, nüfusun yüzde 95’e yakınını Müslümanlar oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların çoğu Arnavut, az bir kısmı ise Boşnaklar, Türkler ve de Goraniler gibi Slav Müslümanlar.

İslamiyet Kosova’ya ilk olarak 14’üncü yüzyılın sonlarında, Balkanlardaki Osmanlı fetihleri sırasında ulaştı. Fatih Sultan Mehmet’in fetihleriyle 1455 yılında Kosova tamamen Osmanlı kontrolü altına girdi ve bölgede İslamiyetin yayılması hız kazandı.

Kosova ilerleyen süreçte de Balkanlarda Osmanlı’nın Avrupalı güçlere karşı mücadelesinde önemli bir yere sahip oldu. 1600’lü yıllarla beraber bölgede İslamlaşma büyük ölçüde tamamlanmış, halkın tamamına yakını Müslüman olmuştu.

Kosova’da Osmanlı’nın gerileme döneminde Avrupalı güçlerin etkisi artmaya başladı. İç karışıklıkların da etkisiyle Avrupalı devletler ve Hıristiyan Balkan ulusları bölgede güçlendi. 1913 yılında Kosova Sırbistan tarafından işgal edildi. Devam eden süreçteki Yugoslavya döneminde de bölgede Sırp etkisi sürdü.

Kosova’nın Sırplardan bağımsızlık isteği devam ederken Rusya’nın desteklediği Sırplar bölgede katliamlar gerçekleştirdi. Yoğun bir mücadele sonrasında 2008 yılında Kosova bağımsızlığını ilan etti. Ancak bölge üzerinde Rusya’nın ve ABD’nin dış baskıları ve etkileri halen sürüyor.

kosova-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.