Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Libya

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Libya

Kuzey Afrika’nın önemli İslam coğrafyaları arasında yer alan Libya’daki Müslümanlar, Batılı sömürgecilere karşı önemli bir direniş geçmişine sahip.

Libya gerek Kuzey Afrika gerekse Akdeniz’deki konumu bakımından öne çıkan bir ülke niteliğinde.

İslamiyet Libya’ya ilk olarak Hz. Ömer devrinde ulaşırken bölgenin yerli halkı kısa bir süre içerisinde İslamlaştı. Birçok Arap Müslüman da bölgeye yerleşti.

Zaman zaman Hıristiyan Haçlı ordularının saldırılarına ve işgale uğrasa da Libya İslam fethinin ardından neredeyse tamamen Müslümanların egemenliğinde kaldı.

Libya, dönemin diğer İslam coğrafyaları gibi, 20’nci yüzyıl başında Batılı güçlerin işgaliyle karşı karşıya kaldı. 1911 yılında İtalyan orduları Libya’yı işgal ederek binlerce Müslümanı katletti ve işkencelere maruz bıraktı. Libya’da Ömer Muhtar liderliğindeki Müslümanların işgale karşı direnişi ise devam etti.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Batılı orduların savaş sahası haline gelen Libya 1947 yılında bağımsızlığını ilan etti. 1969 yılındaki darbeyle, iktidara gelen Kaddafi ülkeyi yönetmeye devam etti. Ülke Müslümanları bu dönemde ağır baskılara, katliamlara ve işkencelere maruz kaldılar.

2011 yılındaki devrimle beraber Kaddafi iktidarı sona erse de ülkede iç savaş halen devam ediyor. Libya’da farklı dış aktörlerle bağlantılı birçok siyasi otorite bulunuyor. Ancak ülkedeki Müslümanlar halen baskı, işkence, siyasi istikrarsızlık ve diğer sorunlarla karşı karşıya.

infografik-libya.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.