Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Ogadin

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Ogadin

Doğu Afrika’da Batılı sömürgeci güçler, Müslümanların yaşadığı toprakları parçalayarak çeşitli ülkeler arasında dağıttı. Bu topraklar arasında, Müslüman Somalililerin yaşadığı Ogadin de bulunuyor.

Ogadin uzun yıllardır Etiyopya’nın kontrolü altında dini kimliğini koruma mücadelesi veriyor.

Uzun yıllar İslam hakimiyetinde kalan Ogadin, 19’uncu yüzyılın sonunda Hıristiyan Etiyopya tarafından işgal edildi. Bu tarihin ardından bölgede Müslümanlara yönelik baskılar başladı.

20’nci yüzyılın başında İngiliz ve İtalyan sömürgecilerin işgaline uğrayan bölge, 1948 yılında ABD’nin de müdahalesiyle Etiyopya’nın kontrolüne bırakıldı.

Etiyopya egemenliğini kabul etmeyen Müslüman halk, Ogadin’in tamamında itirazlarını ve ayaklanmalarını sürdürdü. Halkın talebi tüm Müslüman Somalililerin bir araya geleceği, bağımsız ve İslami bir devlet kurulmasıydı.

1970’lerde Etiyopya hakimiyetine karşı başlayan direniş 1990’lı yıllarda şiddetlendi. Etiyopya, Batılı güçlerin de desteğiyle bölgede kapsamlı bir savaş başlattı. Bu savaşta Ogadin halkı sayısız katliama, işkencelere ve ağır saldırılara maruz kaldı, büyük kayıplar verdi.

Ogadin’in Müslüman halkı halen Etiyopya hakimiyeti altında kendi dini kimliğini koruma mücadelesi veriyor. Etiyopya yönetimi, bölgedeki Müslüman halka yönelik baskı ve katliam politikalarına devam ederek stratejik Ogadin bölgesini kendi kontrolü altında tutmaya çalışıyor.

infografik-ogadin.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.